Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Επόμενο Προηγούμενο Brexit: Για τρίτη φορά καταψηφίστηκε η Συμφωνία

Για τρίτη φορά η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε την Συμφωνία Αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χώρα να βυθίζεται όλο και περισσότερα στην αβεβαιότητα. Αμέσως μετά την απόφαση η λίρα Αγγλίας σημείωσε πτώση.

Συγκεκριμένα η συμφωνία καταψηφίστηκε με 344 ψήφους, έναντι 286.
Σύμφωνα με την απόφαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αποτυχία έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης αυτή την εβδομάδα συνεπάγεται ότι το Λονδίνο έχει διορία έως τις 12 Απριλίου να δηλώσει εάν θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή αν επιθυμεί να ακολουθήσει κάποιο διαφορετικό σχέδιο του Brexit.
Ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο προϋποθέτει κατά πάσα πιθανότητα πολύμηνη παράταση του Άρθρου 50 και συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αντέδρασε αμέσως μετά την απόφαση, λέγοντας ότι «φτάνουμε στα όρια των διαδικασιών της Βουλής των Κοινοτήτων», καθώς οι βουλευτές έχουν απορρίψει όλα τα ενδεχόμενα σενάρια του Brexit. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για ένα συντεταγμένο Brexit.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει προσέγγιση στο Brexit ή να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σε περίπτωση που η Συμφωνία Αποχώρησης είχε εγκριθεί σήμερα, θα δινόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο μια τεχνική παράταση του Άρθρου 50 έως τις 22 Μαΐου, ώστε να περάσει από το κοινοβούλιο η συνοδευτική νομοθεσία.

Η υπερψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να συνοδεύεται από την Πολιτική Διακήρυξη για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης συνιστά «εγγύηση» ότι το Brexit θα υλοποιηθεί, χωρίς να οδηγεί σε ένα «τυφλό» Brexit, είπε η πρωθυπουργός Μέι στην ομιλία της με την οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα η σχετική συζήτηση.

Η κα Μέι αντέτεινε στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί «τυφλού» Brexit ότι η Συμφωνία Αποχώρησης αποτελεί προϋπόθεση για ένα συντεταγμένο Brexit ανεξάρτητα από το ποια μορφή θα λάβει η μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει και επί της Πολιτικής Διακήρυξης μέσα από το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την επικύρωση της συμφωνίας του Brexit.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο αυτό δέσμευση για ανάληψη ενεργού ρόλου από το κοινοβούλιο στον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης με τις Βρυξέλλες.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 10 Απριλίου
Την έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Απριλίου, λόγω της εκ νέου απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν αναφέρει σε γραπτή δήλωση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ότι βάσει της απόφασης της 22ας Μαρτίου, η παράταση πλέον ισχύει μόνο μέχρι τις 12 Απριλίου.

Υπενθυμίζει δε ότι πλέον "θα πρέπει να υποδείξει το Ηνωμένο Βασίλειο τo πως επιθυμεί να κινηθεί πριν από την ημερομηνία αυτή" και προειδοποιεί ότι "το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι πλέον ένα πιθανό σενάριο".

"Η ΕΕ προετοιμάζεται για αυτό από το Δεκέμβριο του 2017 και είναι πλέον πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου", ανακοινώνει.

"Η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη. Τα οφέλη της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου, σε καμία περίπτωση δεν θα υποκατασταθούν από μια έξοδο χωρίς συμφωνία και οι λεγόμενες "τομεακές μίνι συμφωνίες" δεν αποτελούν επιλογή, καταλήγει.
Μπαρνιέ: Τελική προθεσμία η 12η Απριλίου για το Brexit
Ο επικεφαλής της ΕΕ στη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Βρετανίας τόνισε πως η κυβέρνηση της Μέι έχει ακόμα λίγες ημέρες προθεσμία για να κάνει γνωστές τις αποφάσεις της.
Όλα δείχνουν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία να γίνεται όλο και πιο πιθανή, με τον κ. Μπαρνιέ να συμπληρώνει πως το «No deal Brexit» είναι κάτι που δεν επιθυμεί καμία από τις δύο πλευρές.
ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ / in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου