Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Ερντογάν προδίδει τον Β.Πούτιν – Άγκυρα: «Υπό Ρωσική κατοχή η Κριμαία!» – Νέο θρίλερ στις ρωσοτουρκικές σχέσεις

Ανοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Mπορεί Τουρκία και Ρωσία να τα βρίσκουν στο ζήτημα της Συρίας, με τον Πούτιν να κάνει δώρα στον Ερντογάν, όμως το ζήτημα της Κριμαίας παραμένει ένα αγκάθι στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την περιοχή, καθώς υπάρχουν χιλιάδες Τατάροι, οι οποίοι είναι πειθήνια όργανα της Τουρκίας.Τον Μάρτιο του 2014, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία μετά από ένα δημοψήφισμα, με την πλειοψηφία των κατοίκων της Χερσονήσου να είναι φυσικά Ρώσοι πολίτες.
Mην ξεχνάμε επίσης πως η Τουρκία έχει πουλήσει στην Ουκρανία Bayraktar, ενώ έχουν υπογράψει και άλλες αμυντικές συμφωνίες.

H ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Η Τουρκία δεν βλέπει τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις ως εναλλακτική λύση για τη συνεργασία της με την Ουκρανία. Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Εσθονό ομόλογό του, Ουρμάς Ρεϊνσάλου στην Ταλίν.

«Η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας (στη Ρωσία), και μπορεί να ειπωθεί ότι ορισμένες χώρες ξεχνούν αυτό το γεγονός», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα δεν θα πρέπει να θεωρείται εναλλακτική λύση με την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ή την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα σχετικά με τις δραστηριότητες του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ, η Τουρκία και η Ρωσία προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα στη Συρία κατά τη διαδικασία της Αστάνα και του Σότσι», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Δηλώσεις που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα από την Μόσχα, καθώς η Τουρκία δεν μπορεί να εμπαίζει τον Β. Πούτιν.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
Εν τω μεταξύ έμπειροι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Κριμαία. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης, Αλέξανδρος Khramchikhin, δήλωσε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα της Κριμαίας.
Ο ίδιος ανέφερε πως η Ουκρανία επιδιώκει επίθεση κατά της Κριμαίας, όπου θα έχει προφανώς την στήριξη της Δύσης. Εκεί που ρίχνει την βόμβα βέβαια είναι στο θέμα της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με τον αναλυτή, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας μπορεί να αλλάξουν γρήγορα προς το χειρότερο και να οδηγηθούν σε σύγκρουση. Οπότε λόγω του ενδιαφέροντος της Άγκυρας για την περιοχή, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον!

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου