Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Προκλητική επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εναντίον της Κύπρου - «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της»

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τη Λευκωσία για την παραχώρηση του οικοπέδου 7 για έρευνες σχετικά με υδρογονάνθρακες.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ισχυρίζεται πως μέρος του συγκεκριμένου οικοπέδου ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Συγκεκριμένα ο Άκσοϊ αναφέρει: «Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην Γαλλική ΤΟΤΑL
και Ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν Κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας. Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες πολλές φορές, μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 ανήκει στη χώρα μας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ συνεχίζει λέγοντας: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της, θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».
Ο Χαμί Άκσοϊ αφού κατηγόρησε τη Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα, τόνισε ότι οι ενέργειες στο οικόπεδο δεν συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλήγοντας: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες οι οποίες βασίζονται στα παράνομα οικόπεδα των Ελληνοκυπρίων, πως δεν θα μπορούν να διεξαχθούν έρευνες σε περιοχές εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου