Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Κύπρος:Στους δρόμους για το χαλλούμι (Εικόνες & Βίντεο)

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας διοργάνωσαν το πρωί οι αγροτικές οργανώσεις και οι αιγοπροβατοτρόφοι διαισθανόμενοι τον κίνδυνο να χαθεί η παραδοσιακή υπηκοότητα του χαλλουμιού που για αιώνες την κατέχουμε ως Κύπρος. 

Αυτό λέχθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την οποία κάλεσαν οι αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ – ΕΚΑ – Παναγροτικός – Νέα Αγροτική Κίνηση – Ευρωαγροτικός και Ομάδες Αιγοπροβατοτρόφων, που ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα επιδοθεί υπόμνημα από 10μελή αντιπροσωπεία.

Οι αγροτικές οργανώσεις και αιγοπροβατοτρόφοι κάλεσαν την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει αμέσως τις διαδικασίες του φακέλου για εγγραφή του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). 

Έξω από το υπουργείο Εμπορίου διαδήλωσαν γύρω στους 150 αιγοπροβατοτρόφους από όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου καλώντας τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν πιστά τον νόμο και την κυβέρνηση να ολοκληρώσει αμέσως τις διαδικασίες του φακέλου για εγγραφή του χαλλουμιού ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
 
Οι διαδηλωτές θα μεταβούν και στο Προεδρικό ώστε να ολοκληρώσουν τη διαμαρτυρία τους. 
 
Οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν την εφαρμογή του Νόμου του πρότυπου για το χαλούμι (CYS 95/1985) και συνάμα την εφαρμογή του Υπουργικού διατάγματος του 2014 που προνοεί ότι ένα προϊόν για να ονομάζεται χαλούμι πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% αιγοπρόβειο γάλα.
 
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών είχε συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου, Γιώργο Λακκοτρύπη. Παράλληλα ζητούν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του επιδώσουν το υπόμνημα τους.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι έλαβε το υπόμνημα των αγροτικών οργανώσεων και των αιγοπροβατοτρόφων. Σημείωσε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις κινήσεις του υπουργείου, τονίζοντας ότι για το 2019 θα διενεργηθούν πολύ περισσότεροι έλεγχοι. Ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε τη συμπαράσταση του υπουργείου στους αιγοπροβατοτρόφους, δηλώνοντας ότι είναι καθήκον όλων να προστατευτούν.
 

 
Οι διαμαρτυρόμενοι, πέραν της διανομής της προκήρυξής τους, κέρασαν τους περαστικούς και χαλλούμι, ενώ η πάροδος του υπουργείου Εμπορίου (οδός Ανδρέα Αραούζου) είχε κλείσει για την κυκλοφορία.




ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου