Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Εκστρατεία της Αιγύπτου κατά της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη - Τηλεφωνική επικοινωνία του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Την απόφαση να καταγγείλει στα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ το Τουρκικό Κοινοβούλιο για την απόφασή του να εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, πήρε η Αιγυπτιακή Βουλή.
Σε επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Καρίμ Νταρουΐς δήλωσε ότι η επιτροπή εργάζεται για να απευθυνθεί στα Κοινοβούλια των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, για να τους διευκρινίσει το παράνομο της απόφασης της Τουρκίας και την απειλή που αυτή θέτει για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, γράφει η Egypt Independent.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η Επιτροπή θα επικοινωνήσει παράλληλα και με τη Διεθνή Κοινοβουλευτική Ένωση, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και άλλα κοινοβουλευτικά και διεθνή φόρουμ, και παράλληλα με όλους τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων χωρών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Καρίμ Νταρουΐς.
Η Αίγυπτος υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης και μελετά τις αποφάσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι τα Κοινοβούλια της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν εξέδωσαν κοινή δήλωση την Παρασκευή, στην οποία απέρριψαν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη.
Όπως αναφέρεται στον αιγυπτιακό Τύπο, με την κοινή τους δήλωση, απέρριψαν την παραβίαση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας οποιασδήποτε αραβικής χώρας από όπου κι αν προέρχεται και χαρακτήρισαν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου ως παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής των κ.κ. Γκουτέρες και Σούκρι, υπογραμμίστηκε «η απόρριψη της εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη και η ανάγκη να λειτουργήσουν όλοι οι πιθανοί μηχανισμοί για την αποτροπή οποιασδήποτε παρέμβασης στη Λιβύη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου καθώς και η σημασία της προσπάθειας να διατηρηθούν οι πιθανότητες επίτευξης μιας πολιτικής λύσης μέσω τη διαδικασία του Βερολίνου, καθώς επιβεβαιώθηκε η πλήρης υποστήριξη αυτής της διαδικασίας».
Παράλληλα, ο κ. Σούκρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Λιβύης και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου