Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Συστάσεις Μακρόν σε Ερντογάν για Λιβύη και Κύπρο

Την ξεκάθαρη και ομόφωνη καταδίκη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης σε σχέση με την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών, αλλά και των τουρκικών ενεργειών σε σχέση με την Κύπρο, υπενθύμισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι δύο αρχηγοί κρατών εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία σε σχέση με την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ και σημείωσαν την ανάγκη αποφυγής μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης της κατάστασης.
Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην προτεραιότητα που έχει ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους και στην απόλυτη δέσμευση της Γαλλίας στις δράσεις του διεθνούς συνασπισμού.

Αναφέρεται επίσης ότι αναφορικά με τη Συρία, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση και την κατάσταση ασφάλειας στο Ιντλίμπ, σημειώνοντας την κινητοποίηση της Γαλλίας για να διατηρηθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών η απαραίτητη πρόσβαση στον τοπικό πληθυσμό που χρήζει βοήθειας.

Σε σχέση με την κρίση στη Λιβύη, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Μακρόν επέμεινε ότι η λύση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για αποφυγή της κλιμάκωσης που προέρχεται από ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις.

Ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε τέλος και στη Διαδικασία του Βερολίνου, με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
 
ΠΗΓΗ Philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου