Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Τουρκική κοινή γνώμη: Η μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία είναι οι ΗΠΑ

Το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, που διεξάγει έρευνες και δημοσκοπήσεις από το 2013 υπό τον γενικό τίτλο «Έρευνα για την αντίληψη που έχει η κοινή γνώμης για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας του 2020, που ετοίμασε με βάση δημοσκόπηση που έκανε σε 26 νομούς.

Στην ερώτηση “ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας”, την
πρώτη θέση με 20% έχει “ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας έξω από τα σύνορα της Τουρκίας”, ενώ όσον αφορά το πιο σημαντικό πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής το 18,3% θεωρεί ότι είναι ο εμφύλιος στη Συρία, το 10,4 η ύπαρξη του PYD/YPG, ενώ το πρόβλημα της μετανάστευσης από 7,5 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση, εκτοξεύθηκε στο 15%.


Το προηγούμενο έτος οι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες με 20,6 τοις εκατό ήταν το δεύτερο πρόβλημα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό έπεσε στο 8,5%.


Ωστόσο, στην ερώτηση “Ποιες χώρες συνιστούν απειλή για την Τουρκία”, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, με 70%, ενώ ακολουθούν με τη σειρά το Ισραήλ με 66,7%, η Συρία με 65,4%, το Ιράν με 59% και η Ελλάδα με 58,9%. Η Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία είχε ποσοστό 44,2 το 2019, το 2020 με 55% ανέβηκε και πάλι στην κατάταξη, ξεπερνώντας την Αγγλία και τη Γαλλία.


Σύμφωνα με το 31,5% των ερωτηθέντων, οι ΗΠΑ είναι «αναξιόπιστη χώρα», σύμφωνα με το 9,1%, είναι «εχθρική χώρα», ενώ το 28% τη θεωρεί «στρατηγικό εταίρο» και 4,8% είναι «φίλο και σύμμαχο».

Με βάση το κόμμα, η πιο αρνητική άποψη εναντίον των ΗΠΑ παρατηρείται στους ψηφοφόρους του AKP, ενώ η πιο θετική προσέγγιση παρατηρείται στους ψηφοφόρους του HDP.

Ένα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι η αντιαμερικανική στάση των Τούρκων επηρεάζεται σοβαρά από τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), των Κούρδων της Συρίας.

Το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο PYD είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το 27,2 τοις εκατό τις “κουρδικές πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή”, το 23,7 τους «ισχυρισμούς γενοκτονίας των Αρμενίων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Πηγή: ahvalnews.com/tr
ΠΗΓΗ infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου