Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Εύγε στην Κύπρο! Συμμετέχει με πέντε καινοτομίες στην άμυνα της EΕ

Πέτρος Θεοχαρίδης

Με τη συμμετοχή έξι κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων καινοτομίας που έχουν σημαντικό ρόλο σε πέντε καινοτόμα σχέδια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον Τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Program: EDIDP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με συνολική χρηματοδότηση ύψους €40 εκατομμυρίων αποδείχθηκε ότι η Κύπρος μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο ακόμα και σε πολύ σημαντικά καινοτόμα αμυντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν συνολικά 16 προτάσεις εκ των οποίων οι πέντε με ουσιαστική κυπριακή συμμετοχή. Το συνολικό κονδύλι είναι €200 εκατομμυρίων εκ των οποίων τα €40 εκατομμύρια για τα πέντε προγράμματα με κυπριακή συμμετοχή. Να σημειωθεί ότι τα τρία από τα προγράμματα με κυπριακή σημμετοχή ήταν και τα πρώτα στην κατάταξη αξιολόγησης.

Το γεγονός, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Άμυνας ως «μεγάλη επιτυχία για την κυπριακή αμυντική βιομηχανία» και ουσιαστικά δικαιώνει τον Σάββα Αγγελίδη που ευαισθητοποιήθηκε στις πιέσεις του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας για να ανοίξουν δρόμοι για καινοτόμα ανάπτυξη της Κύπρου στον αμυντικό τομέα, με παράλληλα οφέλη για την άμυνα, την οικονομία αλλά και σε θέσεις εργασίας.

Ένα από τα προγράμματα, με κονδύλι €9 εκατομμυρίων και συμμετοχή τριών Κυπριακών εταιρειών (SIGNALGENERIX, CY.R.I.C και GEOIMAGING) αφορά σε σύστημα με δορυφόρους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με σύστημα ζωντανής παρακολούθησης των δεδομένων όπως διαμορφώνονται, που θα επιτρέπει έλεγχο ακριβείας για βολές από σύγχρονα τηλεκατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων.

Δεύτερο πρόγραμμα, με κονδύλι €7,9 εκατομμυρίων και τη συμμετοχή της κυπριακής SIGNALGENERIX, έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός πακέτου εργαλείων που θα συγκεντρώνει τις δεκάδες ή εκατοντάδες πηγές πληροφοριών και δεδομένων θαλάσσιας επιτήρησης μιας μεγάλης περιοχής, ώστε να υποβοηθά σημαντικά σε αποφάσεις για επέκταση και αναβάθμισή τους.

Τρίτο σχέδιο, με χρηματοδότηση €6,6 εκατομμυρίων με την έντονη κυπριακή συμμετοχή μέσω των THE CYPRUS INSTITUTE, της ADITESS και επίσης της SIGNALGENERIX, αποσκοπεί στη δημιουργία συστήματος πυραύλων εδάφους, που βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του πυρός, που με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εντοπίζουν και στοχοθετούν με ακρίβεια στόχους, με πλήρη ψηφιακή ασφάλεια.

Το τέταρτο σχέδιο που εγκρίθηκε με χρηματοδότηση €7,6 εκατομμύρια και συμμετοχή του κυπριακού τμήματος της UBITECH, αφορά σύστημα εξελιγμένου άμεσου εντοπισμού και αντιμετώπισης απειλών στα στρατιωτικά ψηφιακά δίκτυα.

Τέλος, με χρηματοδότηση €4 εκατομμύρια και πάλι με τη συμμετοχή της SIGNALGENERIX (συμμετέχει σε τέσσερα από τα 16 σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν πανευρωπαϊκά), αφορά επίσης στρατιωτικά δίκτυα και μεταξύ άλλων εξελιγμένες τεχνολογίες για ασφαλή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών.

Φιλελεύθερος

ΠΗΓΗ infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου