Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έβαλε κατά της προτεινόμενης μετατροπής του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, δηλώνοντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει διαθρησκευτικές εντάσεις. "Οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα οδηγήσει σε αλλαγή και παραβίαση στις εύθραυστες δια-θρησκευτικές ισορροπίες, είπε ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων της Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιλαρίων, σύμφωνα με το Orthodox Times. Οι ακροδεξιοί Τούρκοι, κυρίως οι Γκρίζοι Λύκοι, ύστερα το κόμμα του Ερντογάν και προσφάτως το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ συζητούν εδώ και πολύ καιρό να μετατρέψουν το μουσείο, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco σε τζαμί.

Η έντονη συζήτηση σχετικά με την επαναφορά του οθωμανικού στάτους της Αγίας Σοφίας, ως μουσουλμανικός τόπος λατρείας, υπογραμμίζει το έντονο χάσμα μεταξύ συντηρητικών και κοσμικών Τούρκων, αλλά επίσης απειλεί να αυξήσει τις εντάσεις με την Ελλάδα. Το 1934, μετατράπηκε σε μουσείο ως μέρος των προσπαθειών της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας να εκμοντερνιστεί και να απομακρυνθεί από την οθωμανική κληρονομιά της χώρας. 
Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία πραγματοποίησε μουσουλμανικές προσευχές στην Αγία Σοφία για να τιμήσει την επέτειο της οθωμανικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης.
Ο Ιλαρίων, αξιωματούχος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σήμαινε ότι η πρόσβαση θα περιοριζόταν σε επισκέπτες άλλων θρησκειών. Πρέπει να παραμείνει μουσείο, είπε ο Ιλαρίων.
"Αυτή η εκκλησία είναι σύμβολο του Βυζαντίου και σύμβολο της Ορθοδοξίας για εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, ειδικά για τους Ορθόδοξους πιστούς", δήλωσε ο Μητροπολίτης.
Το τουρκικό ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί του θέματος στις αρχές Ιουλίου. 
Ωστόσο, η UNESCO έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα πρέπει να εγκρίνει κάθε αλλαγή για το καθεστώς του μουσείου, το οποίο έχει οριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τον οργανισμό που εδρεύει στο Παρίσι.
Αντί να αντικατοπτρίζουν οποιαδήποτε πραγματική πρόθεση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, τα πρόσφατα σχόλια του Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων ενδέχεται να σηματοδοτούν επερχόμενες πρόωρες εκλογές, λένε αναλυτές. Οι επικριτές κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι χρησιμοποιεί τη θρησκευτική συζήτηση ως μέσο ενίσχυσης της στήριξης εν μέσω οικονομικής κρίσης. 

ΠΗΓΗ capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου