Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Καναδάς: Στο μνημείο γενοκτονιών του Μόντρεαλ μπαίνει και η Γενοκτονία των Ποντίω

Σε μία πόλη που έχει στο… DNA της την ελληνική παροικία, το Μόντρεαλ στο Κεμπέκ του Καναδά, το 1998 εγκαινιάστηκε ένα μνημείο στο Πάρκο Marcelin-Wilson που είναι αφιερωμένο στα θύματα των γενοκτονιών του 20ού, έργο της Φρανσίν Λαριβί.

Παραδόξως, όμως, παραλείπονται οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι, οι εθνοτικές ομάδες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν το επίκεντρο ενός συγκεκριμένου και καλά εκτελεσμένου σχεδίου εξόντωσης.

Στις 19 Μαΐου με επιστολή του προς τη δήμαρχο Βαλερί Πλαντ, ο δικηγόρος Δημήτριος Σμυρνιός ζητούσε να συμπεριληφθεί η Γενοκτονία των Ποντίων στο μνημείο του Μόντρεαλ, επισημαίνοντας την παράλειψη.
Την πρωτοβουλία στήριξε το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, και στόχος ήταν να υπάρχει μια σαφής αναφορά στην ιστοσελίδα του δήμου όπου είναι όλες οι πληροφορίες για το μνημείο και έχουν καταχωριστεί οι έντεκα εθνοτικές ομάδες που τιμούνται.
Στην επιστολή απάντησε πρόσφατα εκπρόσωπος της δημάρχου, που αναφέρει ότι το αίτημα έγινε αποδεκτό από το Δημόσιο Γραφείο Τέχνης. Όπως τονίζει, με τον τρόπο αυτό υπάρχει αντιστοιχία με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Δημοτικό Συμβούλιο του Μόντρεαλ στις 15 Μαΐου 2017 και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Λασάλ στις 3 Απριλίου 2019.

                   Το μνημείο στο Πάρκο Marcelin-Wilson του Μόντρεαλ (πηγή: artpublicmontreal.ca)
ΠΗΓΗ pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου