Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Αυγόρου: Η ιστορία των ηρώων των οποίων βεβηλώθηκαν οι τάφοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Την έντονη αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας του Αυγόρου όσο και του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η βεβήλωση των τάφων των ηρώων της ΕΟΚΑ Λουκίας Λαουτάρη Παπαγεωργίου και Παναγή Ζαχαρία στην κοινότητα του Αυγόρου.

Τα λόγια όμως είναι φτωχά για να περιγράψουν την ιστορία των δύο αυτών ανθρώπων και προκειμένου να αναδειχθεί το μέγεθος της «αλητείας» των δραστών, θα πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο για να δούμε ποιοι πραγματικά ήταν.



Η Λουκία Λαουτάρη Παπαγεωργίου, πολύτεκνη μάνα έξι παιδιών και έγκυος το 7ο της παιδί και ο Παναγής Ζαχαρία πολύτεκνος πατέρας πέντε παιδιών, έπεσαν νεκροί σύμφωνα με τον ιστορικό Ανδρέα Κάρυο κατά τη μάχη της «Πλατείας» της 5ης Ιουλίου του 1958 στο Αυγόρου. Όπως ο Δρ. Κάρυος περιέγραψε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, οι δύο ήρωες είχαν προηγουμένως συμβάλει στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Η μεν Λουκία Λαουτάρη Παπαγεωργίου προσφέροντας καταφύγιο σε ήρωες της ΕΟΚΑ στο περιβόλι της, ο δε Παναγής Ζαχαρία διατηρώντας στο σπίτι του κρύπτη με εκτυπωτή φυλλαδίων με μηνύματα της ΕΟΚΑ αλλά και δίνοντας στο περιβόλι του καταφύγιο σε αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Οι δύο τους ήταν οι πρώτοι πεσόντες της κοινότητας του Αυγόρου.

Η μάχη της Πλατείας άρχισε όταν οι Βρετανοί στρατιώτες πήγαν στην κοινότητα για να κατεβάσουν πανό που ανέβηκαν στο κέντρο της Πλατείας. Όταν συνέλαβαν ένα 15χρονο παιδί και αυτό αρνήθηκε να κατεβάσει το πανό, υπήρξε μαζική αντίδραση των χωριανών η οποία οδήγησε σε συμπλοκές ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού, κυρίως γυναίκες γιατί οι άντρες βρίσκονταν στα χωράφια. Εν τέλει οι Βρετανοί άνοιξαν πυρ αδιακρίτως και τα πυρά χτύπησαν την Λουκία Λαουτάρη Παπαγεωργίου και τον Παναγή Ζαχαρία.

Αυτών των ανθρώπων λοιπόν βεβήλωσαν τους τάφους οι επιτήδειοι.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/aygoroy-i-istoria-ton-iroon-poy-bebilosan-toys-tafoys-toys-binteo?fbclid=IwAR39XO-qIptLoZAoAT4kyCQPwlF0aW4McMXK-aEL93aCxobujLqSE1qPyvo

ΠΗΓΗ alphanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου