Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Bullies & Bullying! Μεθόδους Τουρκίας εφαρμόζει συνεχώς η Κίνα έναντι της Ταϊβάν…

Το Υπουργείον Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείον Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κίνας (Republic of China – Τaiwan) απηύθυναν αυστηρά προειδοποίηση προς το Πεκίνο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να διαφυλαχθεί η περιφερειακή σταθερότης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Συγχρόνως, κάλεσαν άπαντα τα ελεύθερα έθνη να αντιληφθούν το μέγεθος της απειλής της εκπορευομένης εκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (People’s Republic of China).

Γράφει ο Δρ. Ηλίας Ηλιόπουλος*
Από το defence-point


Η ιθύνουσα κρατική και κομματική γραφειοκρατική ελίτ του Πεκίνου απεφάσισε την διεξαγωγή συνδυασμένης αεροναυτικής ασκήσεως εις απόστασιν ενενήντα (90) ναυτικών μιλλίων (ήτοι 166 χλμ.) από των ακτών της Τaiwan. Σε μία ασυνήθη, πράγματι, μορφή αντιδράσεως, το Υπουργείον Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείον Εξωτερικών της Τaiwan παρεχώρησαν, αμφότερα, συνεντεύξεις Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, 10/9/2020, προκειμένου να καταγγείλουν την νέα πρόκληση της Ηπειρωτικής Κίνας (Mainland China).

Το Υπουργείον Αμύνης της Τaiwan εξέδωσε, μάλιστα, ενωρίτερα, και ανακοίνωση στην Αγγλική, διά της οποίας κάλεσε τόσον τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (People’s Liberation Army/PLA, ήτοι Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) όσον και την νομενκλατούρα του Σινικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Chinese Communist Party/CCP) όπως επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και διατηρήσουν την περιφερειακή σταθερότητα.



Το Υπουργείον Αμύνης της Τaiwan ανέφερε πολλαπλές εισόδους σχηματισμών αεροσκαφών της Αεροπορίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (PLA Air Force/PLAAF) στην Ζώνη Αναγνωρίσεως Αεραμύνης (Air Defence Identification Zone) της Τaiwan. Μεταξύ 7ης πρωϊνής ώρας και μεσημβρίας σχηματισμοί αεροσκαφών τύπου SU-30, J-10 και Y-8, συνοδευόμενοι υπό σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (PLA Νavy/PLAΝ), διεξήγαγαν μεικτή αεροναυτική άσκηση στον ως άνω χώρο, ενώ συμμετείχαν και δυνάμεις Πεζοναυτών και λοιπές μονάδες του Στρατού ξηράς. Εξ άλλου, τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ηπειρωτικής Κίνας ανιχνεύθησαν βορείως των νήσων Pratas (Dongsha Islands).

Aξιοσημείωτον τυγχάνει ότι την ενημέρωση των συντακτών στο Υπουργείον Εθνικής Αμύνης διενήργησε ο Αναπληρωτής Διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Yang Ching. Ο δε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Τaiwan κ. Chang Che-ping δήλωσε ότι οι διαδοχικές παραβιάσεις της Ζώνης Αναγνωρίσεως Αεραμύνης της Τaiwan αποτελούν σοβαρά απειλή κατά της αμύνης της χώρας και της περιφερειακής σταθερότητος αλλά και των διεθνών πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Ο κ. Chang Che-ping συνέστησε, επίσης, αυτοσυγκράτηση στο Πεκίνο, και σημείωσε ότι οι ενέργειές του απλώς αυξάνουν τα έναντι του Πεκίνου εχθρικά αισθήματα του λαού της Τaiwan.



Εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τaiwan, η εκπρόσωπος Τύπου κυρία Joanne Ou κατεδίκασε τις προκλήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να λάβει σαφή θέση έναντι της απειλής της εκπορευομένης εξ αυτής. Η κυρία Ou τόνισε ότι «η Τaiwan δεν επιζητεί μεν την αναμέτρηση αλλά και δεν προτίθεται να υποχωρήσει». Και προσέθεσε, με μία δήλωση η οποία απηχεί το πνεύμα αξιοπρεπείας αυτής της νησιωτικής πολιτείας, ότι «ο λαός της Τaiwan δύναται να παραμένει βέβαιος ότι η Δημοκρατία της Κίνας (=Τaiwan) θα υπερασπισθεί μετ’ αφοσιώσεως την Εθνική Ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι, από της λήξεως του Σινικού Εμφυλίου Πολέμου και της εγκαθιδρύσεως του κομμουνιστικού καθεστώτος στην ηπειρωτική Κίνα (1949), το Πεκίνο θεωρεί την Τaiwan ως μέρος της επικρατείας του.

Από πλευράς της, η Τaiwan, η οποία κατέστη το καταφύγιο όσων κατόρθωσαν να αντισταθούν επιτυχώς μέχρι τέλους στην κατάληψη της εξουσίας υπό των Κομμουνιστών, θεωρεί εαυτήν ως την νόμιμο Αρχή του Σινικού Έθνους και αρνείται παγίως να αναγνωρίσει την αξίωση κυριαρχίας του Πεκίνου – πολλώ δε μάλλον καθ’ όσον η Τaiwan ουδέποτε υπήρξε, ιστορικώς, τμήμα της εδαφικής επικρατείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.


Ο Δρ. Ηλίας Ηλιόπουλος διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί μακράν σειράν ετών Καθηγητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης και της Ναυτικής Σχολής Πολέμου.
 

ΠΗΓΗ defence-point 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου