Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Ερτουγρούλογλου: Χάσιμο χρόνου η νέα Πενταμερής

Ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος στο Κυπριακό και ότι θα μπορούσε να γίνει συνάντηση ξανά μετά από μερικούς μήνες, ανέφερε ο «υπεξ» προσθέτοντας ότι «ακόμα και να πραγματοποιηθεί αυτή, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι να καθίσουμε ως ίσες πλευρές στο τραπέζι».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μιλώντας στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet ανέφερε ότι δεν θέλουν να χάσουν περισσότερο χρόνο. «Πριν από τις διαπραγματεύσεις επιστήσαμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην ανάγκη ίσης συμπεριφοράς προς τις πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι θα διαπραγματεύονται δύο κράτη και όχι να είναι η μία πλευρά κράτος και η άλλη κοινότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ερτουγρούλογλου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να αποδείξει την αμεροληψία της μέχρι σήμερα και διερωτήθηκε: «Πώς μπορούν να είναι μέλη της ΕΕ οι Ελληνοκύπριοι; Μήπως δεν παραβιάζει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης η ένταξή τους; Ξέχασαν ότι μοιράστηκε το νησί και ότι δεν επιλύθηκε το πρόβλημα; Πώς μπορούμε να τους εμπιστευτούμε αν παραβιάζουν τα ίδια τα κριτήριά τους απλώς για να ικανοποιήσουν την Γερμανία με την διεύρυνση και να αποφύγουν το βέτο της Ελλάδας;»

Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατόν να ενεργήσει κατά των μελών της και υποστήριξε ότι για τον λόγο αυτό δεν τίθεται θέμα να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. «Η Ένωση δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν με ρωτάτε ουδέποτε θα έχει».

Ερωτηθείς γιατί η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, ο κ. Ερτουγρούλογλου απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται ανάμεσα σε δύο ίσες πλευρές και ότι η ρίζα του προβλήματος είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι τυγχάνουν μεταχείρισης ωσάν να είναι «οι μόνοι και οι νόμιμοι εκπρόσωποι της χώρας». 

Ανέφερε ότι δεν αναμένουν να αλλάξουν από μόνοι τους οι Ελληνοκύπριοι και υποστήριξε ότι ευθύνη να τους αλλάξει έχει η διεθνής κοινότητα. «Ακριβώς σε αυτό επιστήσαμε την προσοχή στη Γενεύη. Τονίζω το εξής: Το γεγονός ότι δεν μας αναγνωρίζουν δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουμε! Αργά ή γρήγορα θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η αναγνώρισή μας. Αυτό είναι αναπόφευκτο».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί αν αποχωρούσε ο τουρκικός στρατός από το νησί, ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού είναι το μόνο πράγμα που εμποδίζει την μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί και ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το βασικό αίτημα των Ελληνοκυπρίων είναι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

«Αν δεν έχουν κακές προθέσεις, γιατί φοβούνται τον τουρκικό στρατό; Αν φύγει ο τουρκικός στρατός, η Κύπρος θα γίνει Κρήτη. Επισκεφτείτε την Κρήτη. Δεν θα βρείτε έστω και έναν Τούρκο στο σύνολο του νησιού. Όλοι έφυγαν και το ίδιο θα συμβεί και εδώ. Η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναμη, δεν χρειάζεται περισσότερο έδαφος, είναι μεγάλη χώρα ούτως ή άλλως. […] Μόνο την Τουρκία εμπιστευόμαστε. Μόνο εκείνοι μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά μας. Άλλωστε απέδειξαν ότι θα μας προστατεύουν με όποιο τίμημα. Δεν θέλουμε την ΕΕ. Είδαμε τι έγινε στη Βοσνία. Είναι αδιαπραγμάτευτη η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου