Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Στρατιωτική βάση όλα τα κατεχόμενα

Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews

Η κατασκευή μεγάλης ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Τρίκωμο και η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κατοχικής δύναμης και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης στρατιωτικής βάσης στο νησί, με βασική επιδίωξη τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνδέει, όπως αναφέρουν συναφείς

πληροφορίες,  ην κίνηση αυτή με τη στρατηγική επιδίωξη της κατοχικής δύναμης, να καταστεί περιφερειακή δύναμη. Αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θεωρείται από τουρκικής πλευράς ότι μπορεί να γίνει με ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος σε θάλασσα και αέρα και με παρουσία σε ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο», όπως βλέπουν ότι είναι η Κύπρος στην ανατολική Μεσόγειο. 

Η Άγκυρα έχει υπόψη της τον διαχρονικό ρόλο των βρετανικών βάσεων και τη χρησιμότητα τους σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Στη βάση αυτού του μοντέλου, κυρίως η στρατηγική σημασία του, η τουρκική πλευρά προχωρεί να δημιουργήσει τις δικές της σύγχρονες υποδομές, υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες θα χρησιμοποιεί, όταν και όποτε χρειαστεί. Είναι σαφές πλέον πως η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού ελέγχου της περιοχής καθώς, σύμφωνα με τους Τούρκους, με την κατασκευή της βάσης θα αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών. 

Είναι ξεκάθαρο από τους σχεδιασμούς πως η κατοχική Τουρκία θα συγκεντρώσει δυνάμεις, ενδεχομένως να σταθμεύει ένας μεγάλος αριθμός πολεμικών σκαφών, στη νέα ναυτική βάση στο Τρίκωμο.  

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου