Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

DINGO 2 της KMW με θωράκιση της ελληνικής EODH, αλλά & όχημα 4×4 “ΟΠΛΙΤΗΣ” στην DEFEA 2021

Ένα νέο τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού καθώς και την νέα έκδοση ενός άλλου επιτυχημένου οχήματος πρόκειται να παρουσιάσει μεταξύ άλλων στο περίπτερο της στην διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021 η ελληνική εταιρεία EODH S.A.

Πρόκειται για το ελληνικό όχημα 4×4 ΟΠΛΙΤΗΣ το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και για την νέα έκδοση του γερμανικού οχήματος DINGO 2 της εταιρείας KMW εξοπλισμένο με το σύστημα προστασίας ASPIS της EODH S.A.

Το ελληνικό τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού όχημα 4×4 ΟΠΛΙΤΗΣ είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας της ελληνικής εταιρείας του οποίου η σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ιδίους πόρους της EODH S.A. Η σπονδυλωτή σχεδίαση του οχήματος επιτρέπει στον κατασκευαστή την τροποποίηση του ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του χρήστη.

Η σχεδιαστική ευελιξία του οχήματος επιτρέπει την εφαρμογή τουλάχιστον τεσσάρων επιχειρησιακών διαμορφώσεων που επιτρέπει στο όχημα την μεταφορά 8 πλήρως εξοπλισμένων στρατιωτών, τη μεταφορά τραυματιών και την τοποθέτηση εξοπλισμού στο πίσω τμήμα του οχήματος όπως στοιχείο όλμου, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών σύστημα εκτόξευσης πυραύλων κ.λπ., με μονή ή διπλή καμπίνα μεταφοράς προσωπικού.





Το ελληνικό όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως
• Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού
• Φορέας Οπλικών Συστημάτων
• Τεθωρακισμένο Όχημα Αναγνώρισης
• Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Αισθητήρων Ανίχνευσης (ραντάρ, κάμερες, δέκτης ESM, Tactical UAV)
• Μεταφοράς Προωθημένου Παρατηρητή Πυροβολικού
• Κέντρο Διευθύνσεως Πυρών πυροβολικού Μάχης και αεράμυνας
• Φορέας συστημάτων Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού πολέμου
• Ασθενοφόρο
• Τεθωρακισμένο Όχημα Διοικήσεως
• Μεταφοράς ομάδας Μηχανικού Μάχης
• Όχημα ΑΡΒΧ Πολέμου (ανίχνευσης, άμεσης επέμβασης)
• Επιτήρησης συνόρων
• Προστασίας αεροδρομίων, στόχων υψηλής σημασίας, προσώπων VIP
• Όχημα επέμβασης σε περιπτώσεις αεροπειρατείας, τρομοκρατίας, ομηρίας, στάσης εντός φυλακών, κλπ
• Καταστολής ταραχών

Η σχεδίαση του οχήματος επιτρέπει επίσης την εύκολη συντήρηση αφού το τεχνικό προσωπικό μπορεί να έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στα μηχανικά τμήματα του οχήματος χάρις στο μηχανισμό ανύψωσης ολόκληρης της καμπίνας.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η μεγάλη εδαφική ανοχή (απόσταση του οχήματος από το έδαφος) του οχήματος η οποία είναι 490 χλστ στοιχείο που επιτρέπει στον ΟΠΛΙΤΗ να κινηθεί σε δύσκολα εδάφη με πλήρες φορτίο.

Το όχημα μπορεί να κινηθεί σε έδαφος με κλίσης μέχρι 35% και να ανέλθει σε έδαφος με κλίση 60% επιτρέποντας στον ΟΠΛΙΤΗ μεγάλη επιχειρησιακή ευελιξία. Το μέγιστο μικτό βάρος του οχήματος είναι 12 τόνοι με ωφέλιμο φορτίο 2 τόνους.

Το όχημα μπορεί να μεταφέρει 6μελή ομάδα μαζί με τον οδηγό και τον συνοδηγό (8 άτομα συνολικά), διαθέτει 5 θύρες, ενώ το επίπεδο προστασίας που προσφέρει η θωράκισή που διαθέτει, είναι κατηγορίας Level 3 με βάση τη STANAG 4569.

Στην έκθεση το όχημα θα παρουσιαστεί με τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο στους δύο άξονες πυργίσκο εξοπλισμένο με πυροβόλο Rh-202 των 20 χλστ X 139 με αναχορηγία 200 βλημάτων, συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ με αναχορηγία 500 σφαιρών και συγκρότημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων ημέρας/νύκτας. Επιπλέον ο ΟΠΛΙΤΗΣ, φέρει 2 τετραπλούς εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων των 76χλστ στην οροφή.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του οχήματος ξεκίνησε κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2018, γεγονός που δείχνει την τόλμη και την αποφασιστικότητα μιας ελληνικής εταιρείας να προχωρήσει σε ένα σημαντικό βήμα παρα τα εμπόδια και την αβεβαιότητα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο.

Η εταιρεία κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να ολοκληρώσει την σχεδίαση ανάπτυξη και κατασκευή του πρωτοτύπου. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2020 πριν ακριβώς ένα χρόνο η EODH S.A. παρουσίασε επισήμως στο ΓΕΣ τον ΟΠΛΙΤΗ χωρίς όμως να εισπράξει κάποιο ενδιαφέρον ως αν το όχημα του τύπου να μην ενδιαφέρει τον Ελληνικό Στρατό.

Σημαντικό στοιχείο της ελληνικής πρότασης που δεν είναι πλέον στα χαρτιά αλλά υπάρχει, έχει κατασκευαστεί,έχει δοκιμαστεί και είναι άμεσα διαθέσιμο για μαζική παραγωγή από ελληνικά χέρια και στη διαμόρφωση που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιθυμούν χωρίς τους περιορισμούς που συνήθως επιβάλλονται στο στρατιωτικό υλικό που εκχωρείται δωρεάν από συμμαχικές χώρες.

ΚΑΙ DINGO 2 ΤΗΣ KMW

Το δεύτερο όχημα που θα παρουσιαστεί στην έκθεση είναι το γερμανικό DINGO 2 της εταιρείας KMW εξοπλισμένο με το σύστημα προστασίας ASPIS της EODH S.A. Το έργο της ανάπτυξη της νέας θωράκισης του γερμανικού οχήματος ανατέθηκε στην ελληνική εταιρεία από την KMW γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των Γερμανών στην ελληνική τεχνογνωσία και τις ικανότητες.

Το ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας ASPIS της EODH S.A περιλαμβάνεται σύνθετη προστασία έναντι βαλλιστικών απειλών, σύγχρονη αντιναρκική προστασία πλευρική προστασία έναντι απειλών από IED (Improvised Explosive Devices) Παθητικά και Ενεργητικά συστήματα προστασίας μαζί με αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης αναλώσιμα αντίμετρα και συστήματα ECM κάτω από ενιαίο αυτοματοποιημένο έλεγχο.

Το ελληνικό πακέτο προστασίας προσφέρεται στους υπάρχοντες και μελλοντικούς χρήστες του γερμανικού οχήματος διευρύνοντας το φάσμα των δραστηριοτήτων και φυσικά του έργου της ελληνικής εταιρείας.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου