Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Μιχ Ιγνατίου: Σοβαρή κίνηση στις ΗΠΑ για “μπλόκο” στα UAV της Τουρκίας…(Βίντεο)

Σε μία κοινή μαζική προσπάθεια εναντίον της Τουρκίας, συνασπίστηκαν Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, που υποστηρίζονται από οργανώσεις και ακτιβιστές, για να τιμωρηθεί παραδειγματικά η κατοχική δύναμη.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σισιλίνι και ο Ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιλιράκης, που αναμένεται να υποστηριχθούν και από άλλους νομοθέτες, κτυπούν αυτή τη φορά το πρόγραμμα των τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων συστημάτων. Άλλοι νομοθέτες στοχεύουν προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Σημείωσε σχετικά:

Οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν να ανασταλεί άμεσα η άδεια εξαγωγής τεχνολογίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω επίσημης έρευνας για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στον Κάυκασο, στη Νότια Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρουν.

Οι βουλευτές έστειλαν και σχετική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής, τον Άντονι Μπλίνκεν, την οποία αναμένεται να υπογράψουν και άλλοι συνάδελφοί τους.

Αναφέρουν ότι η Τουρκία ανέπτυξε αυτά τα θανατηφόρα συστήματα από το Αζερμπαϊτζάν εναντίον Αρμενίων πολιτών, μέχρι τη Συρία, κατά των κουρδικών δυνάμεων που έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και, επίσης, στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στις επιθέσεις εναντίον των Αρμενίων στο Νακόρνο Καραμπάχ χρησιμοποιήθηκε αμερικανική τεχνολογία.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης σημείωσε ότι, το τουρκικό πρόγραμμα των drones έχει υπονομεύσει τα συμφέροντα, τις αξίες και τους στρατηγικούς εταίρους της Αμερικής. Τώρα έχουμε ενδείξεις ότι παραβιάζει επίσης τους αμερικανικούς νόμους, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η προσπάθεια για να ανασταλεί η χορήγηση αμερικανικής τεχνολογίας στο πρόγραμμα των τουρκικών drones είναι μαζική και σ’ αυτήν συμμετέχουν, εκτός της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, η Αρμενική, η Κουρδική, το Ινδουιστικό Αμερικανικό Ίδρυμα, και η οργάνωση για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, ένα άλλο δίδυμο βουλευτών, η Λιζ Τσέινι κόρη του πρώην αντιπροέδρου και μεγάλου υποστηρικτή της Τουρκίας, του Ντικ Τσέινι και ο Δημοκρατικός Χακίμ Τζέφρι, συνασπίστηκαν για να εισαγάγουν σχέδιο νόμου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το σχέδιο νόμου θα υποστηριχθεί στη Γερουσία από τους γερουσιαστές Έντουαρντ Μάρκι, Ρον Γουίντεν και Τζεφ Μέργκλεϊ και απαιτεί τιμωρία του καθεστώτος Ερντογάν ακριβώς για τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Τζέφρι υπογράμμισε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιτρέψουν και να αφήσουν αναπάντητη την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών, ειδικά από μία χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Και πρόσθεσε ότι πρέπει να απαιτήσουμε να σταματήσει ο Ερντογάν τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες, να επιτρέψει την ελευθερία του Τύπου, να επιτρέψει την ελεύθερη έκφραση και να προωθήσει μια ανεξάρτητη δικαστική αρχή για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου.

Και στα δύο θέματα Γιάννη θα έχουμε σύντομα εξελίξεις. Η ανταπόκριση στο OPEN του αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

ΠΗΓΗ  defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου