Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Μέρκελ και Ερντογάν ξεκίνησαν παζάρια σε βάρος της χώρας μας: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος της εργαλειοποίησης των Αφγανών μεταναστών!

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ ο Πρόεδρος Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία αδυνατεί να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες.

Έκκληση στις χώρες-μέλη της ΕΕ να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα κύματα Αφγανών προσφύγων απηύθυνε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag τόνισε ότι “δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του 2015 και να περιμένουμε μέχρι οι πρόσφυγες να φθάσουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”.

Η Σουηδέζα επίτροπος ζήτησε από τις χώρες μέλη να αυξήσουν τα ποσοστά μετεγκατάστασης προσφύγων και υποσχέθηκε επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις.

Για τη διαχείριση ενδεχόμενων Αφγανικών προσφυγικών ροών η Καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
250.000 Αφγανοί ζουν σήμερα στην Τουρκία

Μετά την επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη o Πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε την σημασία της διαδικασίας εκκένωσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στην Μέρκελ ότι η Τουρκία αδυνατεί να φιλοξενήσει και άλλους μετανάστες και πως το θέμα χρίζει αντιμετώπισης στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν. Ειδικότερα στο Ιράν όπου είναι η κύρια πύλη εισόδου προς την Τουρκία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ιράν βρίσκονται ήδη πάνω από 800.000 Αφγανοί και άλλες 250.000 περίπου χιλιάδες στην Τουρκία. Η Άγκυρα χτίζει τοίχος και στα σύνορα με το Ιράν για να ελέγχει τις ροές.

Ο Ερντογάν επικοινώνησε και με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Οι δύο συμφώνησαν να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Η Τουρκία επιθυμεί να έχει ρόλο και στην νέα κατάσταση. Ο Ερντογάν είπε και στον Πούτιν πως αν το επιθυμεί και η νέα διοίκηση του Αφγανιστάν ο τούρκικος στρατός θα μπορούσε να αναλάβει την φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ.

ΠΗΓΗ europost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου