Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Δύο CH-47 Chinook πυρόσβεσης στην Τουρκία… γι’ αυτό και “αγρίεψε” στις ΗΠΑ ο Μενέντεζ

Αρνητική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα στο επίπεδο των προτεραιοτήτων, σε σχέση με την Τουρκία, δημιούργησε η πρόσφατη ανακοίνωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα για την βοήθεια που της προσφέρεται, παρότι ο Ερντογάν διώκει όσους τολμούν να αιτηθούν συνδρομής, επειδή υποτίθεται πως πλήττουν την εικόνα της ισχυρής Τουρκίας. Αυτό ίσως και να εξηγεί την οργή του φιλέλληνα Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επίσημης ιστοσελίδας της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία, η Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης πρόκειται να στείλει στην Τουρκία δύο ελικόπτερα CH-47 “Chinook” εξοπλισμένα με ειδικούς κάδους νερού για αποστολές αεροπυρόσβεσης..

Την ίδια στιγμή η Αμερικανική συμμετοχή στην μάχη που δίνει η Ελλάδα μες τις πυρκαγιές περιορίστηκε στις πτήσεις ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-8 Poseidon το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την επιτήρηση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών στην χώρας μας.

Καλό έως εξαιρετικό και πολύ χρήσιμο, ουδείς αντιλέγει. Όμως, τη δουλειά που κάνει το P-8 μπορεί να την κάνουν αξιοπρεπέστατα και άλλα μέσα, όπως π.χ. τα UAV HERON που πλέον διαθέτουμε. Αυτό που κατέστη εξόφθαλμο, ήταν η αδυναμία να καλυφθούν τα πολλαπλά μέτωπα από μέσα αεροπυρόσβεσης.

Να υποθέσει κανείς ότι θεώρησαν πιο επείγουσα τη βοήθεια στην Τουρκία εξαιτίς της πρωτοφανούς συνδρομής διεθνώς απέναντι στην Ελλάδα; Αφενός, μόνο “όποιος ζητάει παίρνει” και αφετέρου, είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχασαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσουν αποφασιστικά τις εντυπώσεις, παρά το P-8 Poseidon.



Εάν μάλιστα ισχύει η πληρφορία ότι τα CH-47 Chinook είναι άμεσα διαθέσιμα στη Σούδα, στην Κρήτη κάτι πολύ πιθανό αφού στις συνεκπαιδεύσεις ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ήταν πανταχού παρόντα…

Δυστυχώς και στην περίπτωση της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, οι Αμερικανοί δημιουργούν στον μέσο πολίτη την εντύπωση ότι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην Τουρκία παρά στην Ελλάδα. Παρότι την προσδιορίζουν ως στρατηγικό τους σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου