Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ανατροπή στη Λιβύη: Υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά του Πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σημειώνονται στην Λιβύη, με φόντο τις επικείμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, που αφορούν άμεσα τον Πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, καθώς το κοινοβούλιο προχώρησε σε μομφή της προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης, κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και κριτική από την αντίπαλη πολιτική πλευρά της χώρας.

Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο της Λιβύης υπερψήφισε σήμερα πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, τρεις μήνες πριν από τις διπλές εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την έξοδο της χώρας από μία δεκαετία χάους και που αποτελεί «μονόδρομο» για την αποκατάσταση της χώρας, υπό την αιγίδα μάλιστα του ΟΗΕ.

Η πρόταση μομφής ψηφίστηκε από 89 βουλευτές, από τους 113 που ήταν παρόντες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, δύο εβδομάδες μετά την επικύρωση ενός αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου που αύξησε τις εντάσεις ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, διότι «ανοίγει τον δρόμο» στον Στρατάρχη Χάφταρ να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της χώρας. Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, ένα όργανο που εκτελεί χρέη Γερουσίας και έχει την έδρα του στην Τρίπολη, αντέδρασε γρήγορα δηλώνοντας ότι «απορρίπτει τη διαδικασία» και θεωρεί «άκυρη» την πρόταση μομφής, για την οποία αναφέρει πως «παραβιάζει τη Συνταγματική Διακήρυξη και την πολιτική συμφωνία» του 2015.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου