Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Ιμάμογλου στο Μαξίμου - Πάει για Πρόεδρος της Τουρκίας; Ανοιχτό το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Τελειώνει το «ήρεμο» καλοκαίρι

Της Χριστίνας Κοραή
Από το newpost

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιμάμογλου στο Μαξίμου. Την Παρασκευή η ομιλία του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, πιθανή η συνάντηση με Ερντογάν.

Τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου που στις δημοσκοπήσεις καταγράφει υψηλότερη δημοτικότητα από τον Ερντογάν όπως και ο δήμαρχος της Άγκυρας, θα δεχθεί στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη μία το μεσημέρι, μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη που τον προσκάλεσε στην Αθήνα σε ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο.

Ο κεμαλιστής Ιμάμογλου πλήγωσε βαριά το ηγετικό κύρος του Ερντογάν. Κέρδισε δύο φορές τον εκλεκτό του και πρώην πρωθυπουργό Γκιλντιρίμ στις εκλογές για το δήμο Κωνσταντινούπολης. Οι πρώτες ακυρώθηκαν και στις δεύτερες πήρε μεγαλύτερο ποσοστό. Έκτοτε το όνομα του παίζει δυνατά και για τις προεδρικές εκλογές αν και ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει μια τέτοια υποψηφιότητα. «Το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης που αισθάνονται κοντά στον πρόεδρο συζητούν καθημερινά για υποψήφιο πρόεδρο, ενώ υπάρχει πολύς χρόνος για τις εκλογές, αποτελεί στην πραγματικότητα μια ομολογία από τους ίδιους ότι υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στη χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Κόντρα με Ερντογάν

Αυτό το έλλειμμα διοίκησης έχει μετατραπεί σε πινγκ πονγκ μεταξύ Ιμάμογλου - Ερντογάν. «Είμαστε αντιμέτωποι με ανίκανους δήμους που δεν παρέχουν ούτε τις βασικές υπηρεσίες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Πριν είχες σταματήσει το έργο του μετρό τώρα κατασκευάζουμε σε 10 διαφορετικά σημεία, παραδίδουμε στην Κωνσταντινούπολη 22 χιλιόμετρα μετρό κάθε χρόνο» απάντησε ο Ιμάμογλου. «Δεν υπάρχουν αρκετά σχολεία και εστίες και όταν υπάρχει τέτοια εικόνα, δεν θα γίνω εργαλείο στις προσπάθειες κάποιου για αλλαγή ατζέντας» τόνισε.

Ο Ιμάμογλου είναι σύγχρονος πολιτικός, δεν διακατέχεται από νεο-οθωμανικά οράματα, είναι κατά της έντασης. «Είναι δυνατή μια υγιής και ειρηνική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» δήλωσε. Επικαλέστηκε και το παράδειγμα της προσέγγισης Παπανδρέου - Τζεμ. Είναι «καθήκον μας» τόνισε η συνέχιση αυτής της διαδικασίας με αμοιβαίες διπλωματικές κινήσεις και ισχυρές σχέσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της ζωής, πρόσθεσε, διαχωρίζοντας τη θέση του από την στρατηγική των προκλήσεων του Ερντογάν.

Μητσοτάκης - Ερντογάν

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα κάνει αποδεκτό το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού. Το Μαξίμου απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα και ότι την ώρα που θα φεύγει από τη Νέα Υόρκη ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφτάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόλα αυτά είναι σε εξέλιξη ένα παρασκήνιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν έχει αλλάξει προς ώρας αυτό» (το ότι δεν υπάρχει ραντεβού) αφήνοντας όμως ανοιχτό ότι κάτι μπορεί να αλλάξει την τελευταία στιγμή. Υπάρχει ανοικτή γραμμή ανάμεσα στο Μαξίμου και την τουρκική προεδρία και συγκεκριμένα ανάμεσα στην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβη Ελένη Σουρανή και τον εξ απόρρητων του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν. Οι επόμενες ώρες θα δείξουν αν κλειστεί κάποια ολιγόλεπτη προφανώς συνάντηση στην οποία η ελληνική πλευρά θα προσέλθει «πολύ προσεκτική» όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στο NEWPOST καθώς δεν έχει συζητηθεί και προετοιμαστεί μια ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή. Πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι θα έχει αναφορά στην Τουρκία και θα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα. Θα αναφερθεί στον ρόλο της ΕΕ αλλά και στην κλιματική αλλαγή που αποτελεί μέρος της ατζέντας του. Έχει κλειστεί συνάντηση του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γκουντιέρες.

Θέλει τον Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος που ήδη έχει φτάσει στη Νέα Υόρκη εγκαινίασε το μεγαλοπρεπές τουρκικό κέντρο, ένα κτίριο όπου στεγάζονται εκτός από τις υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει έστω και σε μία ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων του με τις ΗΠΑ. Τον ενδιαφέρει και ο έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ τον οποίον συνεχίζει να διεκδικεί.

Τουρκική ακταιωρός στο Φαρμακονήσι

Η συμφωνία Ερντογάν - Μητσοτάκη για ήρεμο καλοκαίρι η οποία έγινε τον περασμένο Ιούνιο, φαίνεται ότι εξαντλεί τα όρια της. Η Τουρκία εξοργισμένη τόσο από την κοινή δήλωση των εννέα ηγετών της EUMED που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, αλλά και την αγορά επιπλέον έξι Ραφάλ από τη Γαλλία, συνεχίζει τις προκλήσεις της οι οποίες σταδιακά κλιμακώνονται. Την Παρασκευή, στα νότια της Κρήτης τουρκικά πολεμικά σκάφη παρενόχλησαν γαλλικό ερευνητικό πλοίο που έκανε έρευνες στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med. Κάθε φορά που βρισκόταν πέραν των χωρικών υδάτων των έξι ναυτικών μιλίων εμποδιζόταν από τουρκικά πολεμικά. Οι Τούρκοι υποστήριζαν ότι η υφαλοκρηπίδα είναι «τουρκική» στη βάση του τουρκολιβυκού συμφώνου για κοινή ΑΟΖ.

Διαβήματα

«Έδωσα οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη.»

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο κ. Δένδιας έδωσε εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση και δεύτερου διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων παρενοχλώντας τα ελληνικά αλιευτικά. «Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη». 

«Πιο έτοιμοι από ποτέ»

«Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση» τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματικά» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στον «Σκάι».

Μεγάλη είναι η ενόχληση Άγκυρας από την EUMED-9. Ομόφωνα οι ηγέτες των 9 χωρών- μελών της ΕΕ, του Νότου, που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας με την κοινή δήλωση τους κάλεσαν «όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε». Επισήμαναν ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας» δήλωσε ο κ. Οικονόμου. Συμφωνία των 9 υπήρξε και σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών.

ΠΗΓΗ newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου