Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Οι κίνδυνοι από την πρόταση για την Τύμπου

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) δεν είναι τωρινή. Το πακέτο των ΜΟΕ, συνήθως το ίδιο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, επανέρχεται προς συζήτηση όταν το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο. Όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, επανέρχεται το θέμα των ΜΟΕ. Όπως έγινε γνωστό η κυπριακή Κυβέρνηση θέτει εκ νέου το γνωστό πακέτο που διασυνδέει  το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τυμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου. 

ΣΕ ό,τι αφορά το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υπάρχουν κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αφορούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Η νομιμοποίηση του αεροδρομίου δημιουργεί κίνδυνο για το πώς θα

αξιοποιηθεί από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Κυρίως όταν η ηγεσία των εγκάθετων της Άγκυρας στα κατεχόμενα, που είναι τα καλύτερα φερέφωνα της κατοχικής δύναμης, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συζητά οτιδήποτε άλλο εκτός από λύση δυο κρατών. 

ΤΟ παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό οποιαδήποτε μορφή, εκτός κι εάν υπάγεται στο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν για οποιοδήποτε τρόπο έχει εμπλοκή στη λειτουργία του το κατοχικό καθεστώς, τότε θα αναγνωριστούν δύο οντότητες. Γι' αυτό και οποιαδήποτε μεσοβέζικη διευθέτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Όπως για παράδειγμα η ιδέα, σύμφωνα με την οποία αντί της παράδοσης του αεροδρομίου της Τύμπου στα Ηνωμένα Έθνη, να μετατρέψουμε την πρότασή μας ως ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για μετατροπή του αεροδρομίου της Τύμπου σε Διεθνές Αεροδρόμιο.

ΤΑ αεροδρόμια υπάγονται σε κράτη, κι αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο όταν γίνονται τέτοιες σκέψεις και διαμορφώνονται ιδέες, οι οποίες κατατίθενται προς συζήτηση. Η πρόταση, την οποία η Λευκωσία παρουσιάζει, στοχεύει προφανώς να σπάσει το αδιέξοδο. Οι προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης είναι να υπάρξει διέξοδος και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτός είναι και ο στόχος, η επιδίωξη όλων. Θα πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί με τα βήματα, που γίνονται και τα εργαλεία που αξιοποιούνται.

ΜΕ τη νόμιμη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου, προφανώς και το ψευδοκράτος θα αποκτήσει απρόσκοπτη επαφή με τον «έξω κόσμο». Θα σημαίνει πως θα μπορεί να έχει απρόσκοπτη και νόμιμη διακίνηση επιβατών και μεταφορά εμπορευμάτων. Αρμοδίως αναφέρεται πως από τη στιγμή κατά την οποία η τουρκική πλευρά διατυπώνει τον ισχυρισμό πως βρίσκονται σε απομόνωση, η πρόταση για την Τύμπου αποτελεί διέξοδο στο ζήτημα αυτό. Εάν, όμως, αρθεί πλήρως η λεγόμενη απομόνωση  τότε είναι πιθανό αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη λύση. Γιατί το κατοχικό καθεστώς θα αποκτήσει όσα επιδιώκει και δεν θα έχει κανένα, πλέον, λόγο για να συζητήσει σοβαρά με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Όλα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη καθώς βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση. Η κατοχική Τουρκία βρίσκεται συνεχώς σε επιθετική διάταξη και διαιωνίζει κλίμα έντασης σε θάλασσα και έδαφος. 

Η Θέση του "Φ"    

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου