Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει νέα ώθηση στη στρατιωτική μεταρρύθμιση της Ταϊβάν

 

Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν επισκέφθηκε εφέδρους του στρατού που εκπαιδεύονται στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου για την ενίσχυση της πολεμικής ετοιμότητας το Σάββατο, ένα πρόγραμμα που έχει λάβει πρόσθετη ώθηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεδομένης της πολεμικής εχθρότητας της Κίνας κατά του νησιού, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, σχετικά με την ετοιμότητά της και τις δικές της τακτικές εάν το Πεκίνο ανταποκριθεί ποτέ στις απειλές ότι θα καταλάβει το νησί με τη βία.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους μια μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των εφεδρικών δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού των ασκήσεων μάχης και σκοποβολής.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα, οι έφεδροι λαμβάνουν εκπαίδευση δύο εβδομάδων, αντί για τις προηγούμενες πέντε έως επτά ημέρες, και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευση μάχης, όπως τα όπλα.

Παρατηρώντας την εκπαίδευση στο πεδίο βολής Nanshipu έξω από την πρωτεύουσα Ταϊπέι, Τσάι, ντυμένοι με πλήρη στρατιωτική κούραση, συμπεριλαμβανομένων πανοπλιών, είπε ότι οι έφεδροι εκπαιδεύονταν συγκεκριμένα σε περιοχές κοντά στα σπίτια τους.

"Η πρόσφατη κατάσταση στην Ουκρανία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η προστασία της χώρας, εκτός από τη διεθνή αλληλεγγύη και βοήθεια, εξαρτάται από την ενότητα ολόκληρου του λαού", είπε, πλαισιωμένη από τους ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας της.

Ο υπουργός Άμυνας Chiu Kuo-cheng είπε στους δημοσιογράφους ότι μπορούσαν να μάθουν πολλά μαθήματα από την Ουκρανία, όπου είπε ότι οι άνθρωποι δόθηκαν όπλα και στέλνονταν να πολεμήσουν μετά από λίγες μόνο ημέρες εκπαίδευσης.

"Για τους εφέδρους μας, εάν προπονούνται μεταξύ επτά και 14 ημερών το χρόνο, αυτό μας δίνει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση".

Η Ταϊβάν έχει σταδιακά μετατοπιστεί από στρατεύσιμο στρατό σε μια επαγγελματική δύναμη που κυριαρχείται από εθελοντές.

Αλλά το Reuters ανέφερε ότι η αλλαγή ήταν ενοχλητική και οδήγησε σε εκτόξευση της εφεδρικής δύναμης 2,31 εκατομμυρίων. Κάποιοι παραπονέθηκαν για σπατάλη χρόνου σε άσκοπες ασκήσεις και διαλέξεις κατά τη διάρκεια της επανεκπαίδευσης.

Το νέο σύστημα δοκιμάζεται τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους σε περίπου 15.000 εφέδρους και θα επανεξεταστεί το τέταρτο τρίμηνο για να διαπιστωθεί εάν θα συνεχιστεί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν και της Ουκρανίας είναι και υποεπανδρωμένες και υποοπλισμένες σε σύγκριση με τους γιγάντιους γείτονές τους.

Ο Τσάι έχει υποστηρίξει την έννοια του "ασύμμετρου πολέμου" για να κάνει τον στρατό πιο ευκίνητο, δυσκολότερο στην επίθεση και ικανότερο να επιβιώσει και να αντεπιτεθεί σε έναν πόλεμο, καθώς το Πεκίνο εντείνει αυτό που η Ταϊπέι θεωρεί ως απειλές κατά του νησιού.

Οι έφεδροι είναι μέρος αυτού του σχεδίου. Το Υπουργείο Άμυνας προωθεί με έμφαση το νέο σχέδιο στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης του, δείχνοντας φωτογραφίες εφέδρων να πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και να τους υποδέχονται παιδιά που κυματίζουν τη σημαία φωνάζοντας μηνύματα συμπαράστασης.

Ο Φρέντι Λιμ, ανεξάρτητος βουλευτής που συμμετέχει στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, είπε στο Reuters ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκανε πολλούς Ταϊβανέζους πιο αποφασισμένους να υπερασπιστούν το νησί και ενίσχυσε τη δημόσια υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης των εφέδρων και την πολιτική άμυνα.

"Στο παρελθόν, πριν από την Ουκρανία, μας αποκαλούσαν συναγερμό όταν κάναμε αυτές τις προσπάθειες. Αυτό δεν ισχύει πλέον", είπε.

"Όπως η Ουκρανία, πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή θέληση να υπερασπιστούμε τη χώρα μας".

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου