Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Τα μέτρα για το μεταναστευτικό θα κριθούν εκ του αποτελέσματος

 

Η Θέση του "Φ"   

ΠΡΕΠΕΙ η στρόφιγγα από τις εισροές μεταναστών να περιοριστεί και παράλληλα να ανοίξει η στρόφιγγα των απελάσεων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτός είναι ο στόχος, που τέθηκε στην προχθεσινή τρίωρη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. 

Ενώ αυτό το πρόβλημα, της διαχείρισης του μεταναστευτικού, χρονίζει, το κράτος αναζητά ακόμη τρόπους αντιμετώπισής του. Είναι προφανές πως το ζήτημα τούτο εξελίσσεται για τη χώρα μας πολύ πιεστικά. Ο αριθμός των αιτητών ασύλου έχει φθάσει στο 5% του πληθυσμού. Γίνεται αντιληπτό πως ο αριθμός αυτός, που είναι υπερβολικά μεγάλος για τη χώρα μας (στις άλλες χώρες κινείται στο 1%), δημιουργεί ζητήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν αμέσως. Επειδή ακριβώς το πρόβλημα εξελίσσεται και οι αριθμοί αυξάνονται κάποια στιγμή θα είναι ως να κρατά η Κύπρος μία ωρολογιακή βόμβα. Σημειώνεται ότι από ένα σύνολο 7.005 ατόμων που εντοπίστηκαν να έχουν διέλθει τα σύνορα παράτυπα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα 5.100 είχαν εισέλθει παράτυπα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας τους πρώτους μήνες του έτους. Ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων στην Κύπρο τριπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάρτιο ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν να έχουν μπει στην Κύπρο παράνομα διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας στα 3.250 άτομα.

ΤΕΤΟΙΑ ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με «παυσίπονα». Τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται με δραστικά, αποτελεσματικά μέτρα. Με σεβασμό, πάντα, στους ανθρώπους αυτούς, που όπως επιβεβαιώνεται από στοιχεία που έχει ενώπιόν της η Κυπριακή Δημοκρατία, εργαλοποιούνται από την κατοχική δύναμη, η οποία διοχετεύει μεταναστευτικές ροές μέσα από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

ΟΙ αποφάσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί στη σύσκεψη, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, αποφασίστηκε μία σειρά μέτρων, με στόχο την αποτροπή εισόδου στις υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές παράτυπων μεταναστών. Τα μέτρα αφορούν την αυστηροποίηση των μέτρων για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις δομές φιλοξενίας ή στις Κεντρικές Φυλακές. Ακόμη, το σύστημα παρακολούθησης που αγοράστηκε από το Ισραήλ έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ θα αρχίσει να εγκαθίσταται από το τέλος Αυγούστου, ο φράκτης ήδη άρχισε να τοποθετείται και συνεχίζεται, ενώ η πρόσληψη των 300 ειδικών αστυνομικών θα γίνει με τάχιστες διαδικασίες.

ΤΟ ζητούμενο είναι πως πρέπει η Κύπρος να σταματήσει να υφίσταται το τρομερά δυσανάλογο βάρος και να υπάρξει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης και σε άλλες χώρες.  Να μεταφερθούν μετανάστες σε άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης. Αυτή θα είναι μία λύση. Αυτή είναι μία από τις λύσεις για να διευκολυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Το θέμα επείγει και πρέπει να βρεθούν λύσεις. Η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να δώσει διεξόδους. Θα πρέπει να δούμε πόσο θα πραγματωθεί αυτή η αλληλεγγύη που και εμείς επιζητούμε, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι είναι ένας από τους πυρήνες της. Δεν ζητάμε πολλά. Τα αυτονόητα ζητάμε και αναμένουμε ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ https://philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου