Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Όλη η αλλαγή φρουράς με Πόντιους Εύζωνες, για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία

 

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Τα 14 λεπτά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που σηματοδότησαν την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

Κάθε χτύπημα του τσαρουχιού και σκορπά ρίγος συγκίνησης, κάθε πάτημα της μπότας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα. Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς κάθε χρόνο στην εκδήλωση μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην Αθήνα τη Γενοκτονία των Ποντίων τιμούν με τον δικό τους τρόπο τα 353.000 θύματα.

Έτσι και φέτος στις 19 Μαΐου στις 19:00 τέσσερις Εύζωνες, δύο με τα «λευκά» και δύο με τη στολή του Πόντιου αντάρτη, έφτασαν στο μνημείο. Η αλλαγή φρουράς δίνει το έναυσμα για την έναρξη της εκδήλωσης.


 Μοναδική στιγμή, ωστόσο, ήταν όταν μία ώρα αργότερα άλλοι τέσσερις Εύζωνες έφτασαν από το στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού για την αλλαγή.

Αφού ανέβηκαν με συντονισμένο βήμα προκειμένου να παρουσιάσουν όπλα (οι Πόντιοι Εύζωνες χαιρετούν στρατιωτικά, μιας και δεν φέρουν όπλο), για λίγα λεπτά πάνω στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη βρίσκονταν τέσσερις Πόντιοι Εύζωνες, σε μια μοναδικού συμβολισμού «συνάντηση» που έγινε εφικτή μόλις το 2016, καθώς τότε η Προεδρική Φρουρά κατάφερε να αποκτήσει τις επιπλέον στολές

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Μετά τη δεύτερη αλλαγή, και ενόσω στα δύο φυλάκια πήραν θέση δύο Εύζωνες με τη στολή του αντάρτη και δύο με τη φουστανέλα, οι πυρριχιστές με τις δικές τους φορεσιές χτύπησαν δυνατά τα δικά τους πόδια, σε ένα φόρο τιμής στους προγόνους τους.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου