Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Γκρίζες ζώνες στις κυρώσεις: Η Σλοβακία πλήρωσε όρους… Πούτιν

 

Η Σλοβακία είναι η πέμπτη χώρα της ΕΕ που πληρώνει σε όρους Πούτιν για την αγορά φυσικού αερίου, χωρίς ωστόσο να παραβαίνει τις κυρώσεις, καθώς Βρυξέλλες και Μόσχα φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε συνεννόηση που επιτρέπει σε αμφότερους να συνεχίσουν τις συναλλαγές, παρά το μπαράζ κυρώσεων και αντικυρώσεων.

Τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις ΕΕ – Ρωσίας και ένα βήμα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης του οικονομικού πολέμου, συνιστά η ανακοίνωση της Σλοβακίας ότι πλήρωσε μέσω της Gazprombank για το φυσικό αέριο, σε όρους… που θέτει το διάταγμα του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες ότι ενδεχόμενη πληρωμή λογαριασμών σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων. Ωστόσο, το διάταγμα Πούτιν προβλέπει κατάθεσε σε ευρώ στην Gazprombank, μετατροπή σε ρούβλια σε λογαριασμό της ίδιας εταιρίας στην ίδια τράπεζα και μεταφορά σε λογαριασμό της Gazprom σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, το διάταγμα Πούτιν δεν συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και ως εκ τούτου οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά.

Στο μεταξύ, όμως, είχε αναπτυχθεί έντονη φιλολογία, τροφοδοτούμενη από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει είτε να υπαναχωρήσει στον Πούτιν, είτε να οδηγηθεί σε διακοπή τροφοδοσίας. Εν τέλει, το αδιέξοδο αποδεικνύεται τεχνητό και τροφοδοτούμενο.

Τα γεγονότα

Η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου (SPP) ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξηγήσει σε οδηγία της αυτή την εβδομάδα με ποιο τρόπο οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να εξακολουθήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Πληρώσαμε σε ευρώ την οφειλή μας προς τη Gazprom», δήλωσε ο Προκιπτσάκ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας RTVS, εξηγώντας ότι η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου.

Όπως αναφέρει ο CEO της εταιρίας,

  • η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ διότι και ο ο λογαριασμός εκδόθηκε σε ευρώ από τη Gazprom.
  • Στη συνέχεια τα χρήματα εστάλησαν στον λογαριασμό της Gazprom, ενώ η εταιρία έχει λάβει επιβεβαίωση ότι έχουν παραληφθεί
  • Τώρα γίνεται η μετατροπή του συναλλάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή ρουβλιών στη Gazprom και μετά από αυτό θα συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου», συνέχισε.
  • «Η μετατροπή του συναλλάγματος είναι εκτός του ελέγχου της SPP»,

υπογραμμίζει ο Προκιπτσάκ

Αν και η Κομισιόν συνέστησε στις εταιρείες της ΕΕ να μην ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει το Κρεμλίνο, δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ https://www.crisismonitor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου