Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

“Κρυπτογραφημένο” μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν

 

Μήνυμα διεθνοποίησης της αντιπαράθεσης με την Τουρκία έστειλε μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κίνηση η οποία καταδεικνύει την αναπόδραστη τροχιά συζήτησης των διμερών θεμάτων σε νέο πλαίσιο.

Νέο μήνυμα Τουρκία, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιείται δια ζώσης και είναι σε εξέλιξη. Αν και σε πρώτη ανάγνωση μένει η “αυστηρή” αναφορά στην Τουρκία, σε μια πιο προσεκτική δεύτερη προσέγγιση καθίσταται σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται στο νέο format του διαλόγου.

Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει την αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για άμεση προσφυγή στη Χάγη ή άλλο δικαιοδοτικό όργανο με την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους» και στηλιτεύοντας τις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε: «όσο μας προκαλούν με λεονταρισμούς, περιθωριοποιούνται και εκτίθενται».

«Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δίκαιά μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η Αθήνα θα δημοσιοποιεί διεθνώς όσα συμβαίνουν.

«Μένουμε πιστοί στη διεθνή νομιμότητα. Οσοι επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο και απέναντι στο ΝΑΤΟ, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο μαζί τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και δεν θα επικοινωνούμε στα διεθνή φόρα όσα παράνομα συμβαίνουν».

Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της Ελλάδας προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία απαντά στην από εξαμήνου επιστολή της Τουρκίας.

Auditor’s note

Στο μεταξύ, οι εντάσεις στο Αιγαίο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με την Τουρκία να απειλεί ταυτόχρονα με στρατιωτικοποίηση της έντασης και με εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Η Άγκυρα εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα όσα είπε στην ομιλία του στο Κογκρέσο.Ο Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του έστειλε μήνυμα ότι κλείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας, απαξιώνοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι επιμένει σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Το σκηνικό κλιμακούμενης έντασης, ωστόσο, μοιάζει προσκηνιακό, καθώς οι ενέργειες των διπλωματικών επιτελείων συνάδουν με προετοιμασία για διαπραγματεύσεις. Σε αυτό συνηγορούν και οι δηλώσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Πλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα προσφεύγει στα διεθνή φόρα και ζητά άμεση έναρξη συζήτησης, χρεόνοντας στην Τουρκία κακή χρήση των διμερών διαπρατεύσεων. Η Άγκυρα προήγαγε πάντα τη λύση μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα το γεωπολιτικό της εκτόπισμα.

ΠΗΓΗ https://www.crisismonitor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου