Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Οι φωτοδότες – ήρωες της Φανερωμένης

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

Είναι κάποιες φορές κάποιες προσκλήσεις που δεν μπορούν να σε αφήσουν αδιάφορο. Μέσα στην πεζή, βίαιη και ανούσια καθημερινότητα έρχονται είτε διαδικτυακά είτε με το ταχυδρομείο μέσα σε φάκελο, (υπάρχει και αυτή η διαδικασία ακόμη), κάποιες προσκλήσεις που είναι μόνες τους μια ολόκληρη ιστορία. Προσκλήσεις που σου ξυπνούν μνήμες και σου επαναφορτίζουν αναμνήσεις από τη σύγχρονη ιστορία της μαρτυρικής Κύπρου. Μια τέτοια πρόσκληση, πρόσφατα αφιχθείσα, είναι αυτή που αναφέρει πως την προσεχή Κυριακή 29 Μαΐου στην εκκλησία της Παναγιάς της Φανερωμένης στη Λευκωσία η Εκκλησιαστική Επιτροπή και οι ιερείς του ναού θα τελέσουν το μνημόσυνο των μελών της ΟΧΕΝ (Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Νέων) Λευκωσίας που έπεσαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Μια απλή ανάγνωση των ονομάτων των ηρώων που θα μνημονευθούν είναι αρκετή από μόνη της να φέρει μπροστά στα μάτια μας σαν κινηματογραφική ταινία εκείνο το ιστορικό και ανεπανάληπτο έπος.

Ιάκωβος Πατάτσος, ετών 22 εκ Λευκωσίας απαγχονισθείς την 9η Αυγούστου 1956, Πέτρος Ηλιάδης 24 ετών εξ Αγρού. Ο Πέτρος πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε σοβαρά μετά από ρίψη βόμβας. Υπέκυψε στις 15 Ιουνίου 1956.

Μιχαήλ Γεωργάλλας, ετών 21 εκ Μαραθόβουνου. Έπεσε μαχόμενος στις 31 Δεκεμβρίου 1956 στη Ζωοπηγή.

Και ο κατάλογος συνεχίζεται με τον Μάρκο Δράκο που ήταν 28 ετών εκ Λεύκας. Ο Μάρκος που υπήρξε και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ, έπεσε μαχόμενος στις 18 Ιανουαρίου 1957 παρά την Ευρύχου.

Νίκος Γεωργίου ετών 35 εκ Παλαιχωρίου. Χωριανός του Κυριάκου Μάτση και του Μιχαλάκη Καραολή. Απεβίωσε στις 25 Ιανουαρίου 1957 μετά από φρικτά βασανιστήρια στα κρατητήρια Πλατρών.

Ο Στυλιανός Λένας, το φτωχόπαιδο από τα Χανδριά απεβίωσε στις 28 Μαρτίου 1957 μετά από σοβαρό τραυματισμό του σε ενέδρα στο Πελέντρι. Ήταν μόλις 25 ετών.

Και τελευταίος των μνημονευομένων ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, 30 ετών, από τα Λειβάδια Πιτσιλιάς. Εφονεύθη στο Κούρδαλι στις 20 Ιουνίου 1958 μετά από έκρηξη νάρκης την οποίαν κατασκεύαζε. Ήταν μέλος της ΣΕΚ.

Όλοι οι ήρωες που τιμούμε σήμερα υπήρξαν πνευματικά παιδιά του Παπάσταυρου Παπαγαθαγγέλου του φλογερού ρασοφόρου της ΕΟΚΑ που μέσα από τις τάξεις της ΟΧΕΝ έπλασε ανθρώπους με δυνατό πνευματικό υπόβαθρο.

Ανθρώπους ήρωες με βαθιά πίστη στο Χριστό και την Ελλάδα. Ανθρώπους που βάδισαν προς την αγχόνη ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και την Υπερμάχω Στρατηγώ… Ανθρώπους που δεν δείλιασαν ποτέ…

Η εκκλησία της Φανερωμένης στην αυλή της οποίας ανδρώθηκαν τα αμούστακα παιδιά του 1955 τους τιμά ετησίως με θρησκευτικό μνημόσυνο, ενώ στο χώρο υπάρχει μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα τους που θυμίζει τη θυσία τους.

Καλό θα ήταν το υπουργείο Παιδείας της ημικατεχόμενης Κύπρου να στέλνει εκεί τους μαθητές για προσκύνημα. Στα πλαίσια πάντα του ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ που δυστυχώς ξεχάστηκε…

*Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος 

ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου