Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Αντιδράσεις στο κατοχικό καθεστώς και η κοινή πορεία

ΕΝΑ κατοχικό καθεστώς προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιβιώνει μέσα από τις παραβιάσεις και την παρανομία. Είναι εκ φύσεώς του ένα ανελεύθερο, δικτατορικό, στρατοκρατούμενο καθεστώς, το οποίο έχει ως εργαλείο την επιβολή. Όπως έχει μεταδοθεί από τα κατεχόμενα, η κατοχική «κυβέρνηση» —μετά από οδηγίες της Άγκυρας— έφερε στο προσκήνιο τρεις τροποποιήσεις στην «νομοθεσία» για περιορισμό των ελευθεριών στα κατεχόμενα. Στην περίπτωση κατά την οποία θα περάσουν αυτές οι τροποποιήσεις από τη «βουλή», θα θεωρείται «αδίκημα» οποιοδήποτε σχόλιο και επίκριση από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οποιαδήποτε επικριτικά σχόλια κατά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος θα αποτελούν παραβίαση και θα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι και πέντε χρόνια. Στόχος, όπως εξηγείται, να μην διασαλευθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και να μην προσβάλλεται ο εγκάθετος της Άγκυρας. 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία ακόμη προσπάθεια της Άγκυρας να ελέγξει την κάθε κίνηση στα κατεχόμενα, ακόμη και τη σκέψη των ανθρώπων. Δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη. Δεν αφήνουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις να εμφανιστούν και να αναπτυχθούν. Δεν θέλουν να διαταράξουν την «ηρεμία» της κατοχής. Ο ίδιος ο Τατάρ επιχειρεί να δικαιολογήσει τις αποφάσεις αυτές, που έχουν επιβληθεί ως γνωστό από την κατοχική Τουρκία και περιλαμβάνονται και στο προσφάτως υπογραφέν πρωτόκολλο. Κληθείς να σχολιάσει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης ως θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε: «Θεωρώ ως πολύ σημαντική αξία που πρέπει να προστατευθεί την ελευθερία σκέψης στην «ΤΔΒΚ», στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όμως, το να βλέπει κανείς ως ελευθερία έκφρασης τις ύβρεις και τις προσβολές που στοχοποιούν και προσβάλλουν άτομα είναι ασέβεια προς την ελευθερία». Ερωτηθείς αν δεν είναι καταπίεση της ελευθερίας έκφρασης η προσφυγή στη «δικαιοσύνη», ο Τατάρ απάντησε ότι δεν κατήγγειλε κανέναν και δεν άσκησε «δίωξη» εναντίον κανενός επειδή εξέφρασε διαφορετική άποψη. Είπε ότι μπορεί να ανεχτεί τις ύβρεις και τις προσβολές κατά του ατόμου του, όμως δεν είναι δυνατόν να επιδείξει ανοχή σε ύβρεις, προσβολές και προσβλητικές αναρτήσεις προς το πρόσωπό του ως «προέδρου της δημοκρατίας».

ΟΙ Τουρκοκύπριοι καταπιέζονται. Είναι θύματα της συνεχιζόμενης κατοχής. Βιώνουν την κατοχή και την καταπίεση του κατοχικού στρατού. Αντιδρούν κατά καιρούς. Πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, κάποιες από αυτές και κατά της κατοχικής Τουρκίας. Σε τέτοιες συνθήκες, οι όποιες αντιδράσεις δεν είναι τόσο εύκολο να εκδηλωθούν κι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί. Είναι σαφές πως μόνο εάν ο αγώνας αυτός είναι αντικατοχικός, για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα, που αφορούν ένα καλύτερο, κοινό, μέλλον. Και το κοινό μέλλον περνά μόνο μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απαλλαγή από εξαρτήσεις τρίτων και παρουσία στρατευμάτων. Αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν οι Τουρκοκύπριοι. Αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν. Εκτός κι εάν επιλέξουν την κατοχική Τουρκία με τους περιορισμούς και τις πολιτικές, που επιβάλλει στα κατεχόμενα. Αυτό δεν είναι το μέλλον των Τουρκοκυπρίων, ούτε ασφαλώς και της Κύπρου, της πατρίδας μας. Η πορεία τους είναι μονόδρομος.

  Η Θέση του "Φ"    

 ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου