Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Σεβεροντονέτσκ: Μετωπική επίθεση της Ρωσίας – «Κάνει λάθος ο Πούτιν» λέει το ISW

Οι μάχες για την πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζονται, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν χθες επιθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Με τη χρήση πυροβολικού, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις επίθεσης στην περιοχή της πόλης Σεβεροντονέτσκ», ανέφερε το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ανάρτησή του στο Facebook. «Οι μάχες συνεχίζονται».

 

Ωστόσο παραμένει αμφίβολο τι θα αποφέρει στη Ρωσία η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ISW (Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου) «ο Πούτιν εξαπολύει τώρα άντρες και πυρομαχικά στο τελευταίο εναπομείναν σημαντικό κέντρο πληθυσμού σε αυτήν την περιφέρεια (σσ το Λουγκάνσκ), το Σεβεροντονέτσκ, θεωρώντας πως αν το πάρει θα κέρδιζε τον πόλεμο για το Κρεμλίνο. Αυτός είναι λάθος.

Όταν τελειώσει η Μάχη του Σεβεροντονέτσκ, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά κρατά την πόλη, η ρωσική επίθεση σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο πιθανότατα θα έχει κορυφωθεί, δίνοντας στην Ουκρανία την ευκαιρία να ξαναρχίσει τις αντεπιθέσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις».

Την ίδια στιγμή πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων στο Νότιο άξονα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με αναφορές – που δεν έχουν πάντως απόλυτα διασταυρωθεί – οι Ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις ρωσικές 16 χιλιόμετρα δυτικά της Velyka Novosilka και κατέλαβαν τις πόλεις Novopil και Novodarivka.

Ο ρωσικός στρατός – πάντα κατά τις ίδιες αναφορές – κατάφερε να ανασυνταχθεί κι επιχείρησε ανακατάληψη των δύο σημείων, αλλά αποκρούστηκε αποτελεσματικά από τους Ουκρανούς.

ΠΗΓΗ onalert

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου