Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Οι υπερεκτιμημένοι επιθετικοί του Νότου

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής δεν ήταν και πολύ θετική στο αίτημα του Νότου να τεθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Θα το ξαναδούν οι 27 τον Οκτώβριο και βλέπουμε. Στις καλένδες δηλαδή. Το ομολόγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι: 

«Σχετικά με τις τιμές της ενέργειας» - είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός - «οι χώρες διστάζουν πολύ να δράσουν. Ζήτησα ένα έκτακτο Συμβούλιο για την ενέργεια τον Ιούλιο, αλλά μου επισημάνθηκε ότι δεν έχουμε ακόμη μελέτη για να συζητήσουμε. Και στο τελικό ψήφισμα, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει αυτή τη μελέτη έως τον Σεπτέμβριο, για να τη συζητήσει στη συνέχεια στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου». Ζήσε Μάη μου…

Και ποια ήταν η αντίδραση των ηγετών του Νότου; Υπέκυψαν στην άρνηση του Βορρά. Είναι η μοίρα των υπερεκτιμημένων επιθετικών στο ποδόσφαιρο: να κάνουν χατ-τρικ απέναντι σε αδύναμες ομάδες και να εξαφανίζονται απέναντι στους μεγάλους. Στο «Γήπεδο των Ονείρων» της Ευρώπης κατέχουν το ρόλο του αναπληρωματικού. Ψέλλισαν κάτι για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, προκειμένου να μην πέσουν και άλλα βάρη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και μετά σιωπή.

Οι Νότιο-ευρωπαίοι ηγέτες θερίζουν ό,τι έσπειραν, δυστυχώς. Πρέπει να αντιληφθούν όμως ότι δεν είναι πρωθυπουργοί στο Κίεβο. Δεν εργάζονται για την Ουκρανία, αλλά για τις χώρες τους. Και όταν το μόνο μέλημά τους είναι να στείλουν όπλα στο Κίεβο, δεν χρειάζεται να έχεις κανείς μεταπτυχιακό από το City University για να καταλάβει ότι οδεύουμε σε μια ενεργειακή Lehman Brothers τον χειμώνα που έρχεται. Δηλαδή, σε μια μεταδοτική επίδραση που μπορεί να ξεκινά από την Gazprom, αλλά οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση την Ευρώπη .

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, ήταν πολύ σαφής μιλώντας στους Financial Times : η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό του φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα. Βασικά, για τον Αρμαγεδδώνα. Στα ύψη οι τιμές καυσίμων και οι λογαριασμοί στο ρεύμα, σε συνδυασμό με έναν καταστροφικό πληθωρισμό που απογειώνει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και εξανεμίζει τα πενιχρά εισοδήματα των πολιτών. Πλησιάζουμε με γοργά βήματα στην άβυσσο. Αλλά κουνώντας χαρούμενα την γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας…

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου