Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Γιώργος Καπόπουλος: Πόλεμος φθοράς από το Κρεμλίνο

 

Το μήνυμα του Κρεμλίνου προς τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους είναι ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος τους.

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Ο επικεφαλής της CIA και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Μόσχα Ουίλιαμ Μπέρνς σε συνέντευξή του στο Reuters υποστηρίζει ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο φθοράς με τις ΗΠΑ και την Δύση συνολικά.

Οι εξελίξεις στο πεντάμηνο που κύλησε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνηγορούν υπέρ της παραπάνω άποψης.

Την επομένη της εισβολής η ρητορική της Δύσης ήταν απειλητική με το ερώτημα να πλανάται αν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Ρωσία πρέπει να στοχεύουν στην αποχώρηση από την Ουκρανία ή να επιδιώκουν καθεστωτική ανατροπή στη Μόσχα!

Σήμερα, τέλη Ιουλίου, η σύγκρουση συνεχίζεται με τον Λαβρόφ να καλλιεργεί δημιουργική ασάφεια για τους τελικούς εδαφικούς στόχους της Ρωσίας στην Ουκρανία και την Ε.Ε. με προεξάρχουσα την Γερμανία να έχουν καταληφθεί από πανικό εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Στη διάρκεια του οποίου χειμώνα η οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας θα είναι στην σκιά της Δαμόκλειας Σπάθης του Πούτιν, που με την αυξομείωση παροχής Φυσικού Αερίου θα υποβάλλει τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ στο μαρτύριο της σταγόνας.

Η ώρα αυτή στήνει ένα σκηνικό διπλωματικής επίθεσης για το Κρεμλίνο με προτάσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ταυτόχρονη άρση των κυρώσεων.

Δίχως υπερβολή θα πρόκειται για την ώρα της αλήθειας για την Διατλαντική Σχέση αλλά και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ άγνωστες είναι με τα σημερινά δεδομένα οι επιπτώσεις της προεξοφλούμενης ως σχεδόν βεβαίας απώλειας του ελέγχου του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς στις Ενδιάμεσες Εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Τι θα κάνει ο Μπάιντεν σε περίπτωση ήττας των Δημοκρατικών;

Θα αναδιπλωθεί στην εσωστρέφεια και θα δώσει προτεραιότητα στην αποτροπή παλινόρθωσης του Τραμπ ή θα επιλέξει την φυγή προς τα εμπρός, κλιμακώνοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ταυτόχρονα ανεβάζοντας την ένταση στις σχέσεις με την Κίνα;

Το μήνυμα του Κρεμλίνου προς τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους είναι ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος τους, πρώτον στην Ουκρανία όπου η κατεχόμενη από την Ρωσία περιοχή θα διευρύνεται συνεχώς, και δεύτερο και σημαντικότερο, στην Ευρώπη η οποία κινείται πλησίστια προς την χειρότερη κρίση που έχει γνωρίσει μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945.

Μια Ευρώπη με την πολιτική αστάθεια ήδη να κυριαρχεί στην Βρετανία, την Γαλλία και την Ιταλία και την επιδείνωση της να θεωρείται βεβαία στην διάρκεια του Σκληρού Χειμώνα 2022-23.

Τούτων λεχθέντων τα παραπάνω θα υποβαθμισθούν ως θεωρητικές ασκήσεις επί χάρτου στην περίπτωση κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία την οποία καμιά πλευρά δεν επιθυμεί επί του παρόντος αλλά και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μια ελεγχόμενη σύγκρουση δεν θα γίνει ανεξέλεγκτη.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος)

ΠΗΓΗ https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου