Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Παραλήρημα Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Νέο κύμα ακραίων, εμπρηστικών, αναθεωρητικών λεκτικών προκλήσεων από τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, τον υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ως και από τον επικεφαλής του τομέα ενημέρωσης και επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατά της χώρας μας.

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 99 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης

(ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της σύστασης της νεότερης Δημοκρατίας της Τουρκίας), σημείωσε στο χθεσινό του μήνυμα ότι η Ελλάδα συστηματικά παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης, επικεντρωμένος στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης (τουρκική μειονότητα για την Αγκυρα), αλλά και στις τουρκικές θέσεις περί καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Με περίσσιο θράσος έκανε λόγο για «διάβρωση της Λωζάννης» από τη χώρα μας.

Σε έντονο ύφος υποστήριξε ότι «με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας (μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης) που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της».

Σύμφωνα με τον αναθεωρητή Τούρκο πρόεδρο, «την τελευταία χρονική περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής (!) μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα». Και ενισχύοντας λεκτικά την απειλητική δυναμική των ισχυρισμών του, πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή τήρησης της Συνθήκης», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα του «είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους».

ΠΗΓΗ  eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου