Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ζαπορίζια: Σκηνικό τρόμου πάνω από τα πυρηνικά

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Η επικρατούσα κατάσταση στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στην περιοχή Ζαπορίζια της Νότιας Ουκρανίας παραμένει πολύ κρίσιμη, ενώ μαίνονται οι μάχες, με τους Ρώσους από τη συγκεκριμένη περιοχή να βάλλουν με πυραύλους κατά των απέναντι κωμοπόλεων της Νικόπολης και της Μαρχανέτς (που είναι υπό ουκρανικό έλεγχο).

Υπό λογικές συνθήκες, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έρθουν στη γιγαντιαία πυρηνική βάση ειδικοί επιστήμονες από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αν και ακόμα οι Ρώσοι εγείρουν τεχνικά και άλλα εμπόδια στη διέλευση της επιστημονικής ομάδας που θα προβεί σε έλεγχο και επιθεώρηση των εγκαταστάσεων του πυρηνικού υλικού και της λειτουργίας της βάσης, γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία αναφορικά με τις εκδηλωθείσες πυρκαγιές, το επίπεδο ακτινοβολίας, αλλά και για πρόσφατα πυραυλικά πλήγματα που έλαβαν χώρα πολύ κοντά σε περιοχές αποθήκευσης υδρογόνου, αλλά και αναλώσιμων καυσίμων. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας και πρέσβης της Αργεντινής στη Βιέννη, Ραφαέλ Μορένο Γκρόσι, έχει «χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου», γιατί το ουκρανικό προσωπικό εργάζεται υπό καθεστώς πίεσης και εντάσεων, ενώ όλα τα κτίρια βρίσκονται υπό ρωσική στρατιωτική παρουσία.

Επιπρόσθετα, η Μόσχα, σε σημαντικά προσχέδια αποφάσεων που έχουν εισαχθεί προς ψήφιση για την ενδυνάμωση του καθεστώτος μη διασποράς των πυρηνικών όπλων και υλικών στο Σ.Α./ΟΗΕ, εγείρει αντιρρήσεις και βέτο. Σε οικισμούς πολύ κοντά στην πυρηνική βάση προληπτικά στον πληθυσμό έχουν διατεθεί ταμπλέτες ιωδίου για τυχόν περίπτωση εκδήλωσης διάχυσης ραδιενέργειας.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει πλήξει με πυραύλους τις πλείστες γέφυρες του Νότιου Δνείπερου, που έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι Ρώσοι να μεταφέρουν ενισχύσεις σε περιοχές της Χερσώνας, αλλά και στο τμήμα της επαρχίας Ζαπορίζια που κατέχουν από τις αρχές Μαρτίου.

Χθες, στην Ουκρανία ήταν «Η ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας» και ο πρόεδρος Ζελένσκι χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι «θα εξαφανίσουμε από τα χώματά μας τους άθλιους εισβολείς και κατακτητές». Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μεγάλες και η Μόσχα δεν έχει διαθέσιμες και εμπειροπόλεμες εφεδρείες για να καλύψει τα πολύ μεγάλα κενά που παρουσιάζονται στους στρατιωτικούς σχηματισμούς της.

Το Λονδίνο άρχισε ένα κύκλο εκπαίδευσης ειδικού προσωπικού Ουκρανών για τη χρήση μη επανδρωμένων υποβρύχιων drones για την κατασκευή ναρκών, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προστασία της διέλευσης των πλοίων από και προς τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, επειδή η Σλοβακία διέθεσε όλα τα αεροσκάφη του αεροπορικού της στόλου (MIG29) στην Ουκρανία, η Τσεχία και η Πολωνία ανέλαβαν την προστασία του εναέριου χώρου της μέχρι να αφιχθούν από τις ΗΠΑ τα μαχητικά F-16 που θα αντικαταστήσουν τα σοβιετικής κατασκευής. Ηδη οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί έχουν μεταφέρει συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων στη Σλοβακία.

Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, με τον ομόλογό της Δανίας, Τζέιμς Κόφοντ, τόνισε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης όπλων από τη χώρα της προς το Κίεβο. Τέλος, σε μια άλλη πολύ σημαντική εξέλιξη, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκλεισε χθες την τετραήμερη περιοδεία στον αρκτικό χώρο/καναδικό Βορρά, συνοδευόμενος από τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, και επεσήμανε ότι άμεσα η Ατλαντική Συμμαχία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στις αρκτικές εδαφικές επικράτειες του Καναδά, στη Γροιλανδία, ως και σε άλλες περιοχές, γιατί ήδη παρατηρείται αυξημένη ρωσική στρατιωτική κινητικότητα και παρουσία. Ηταν η πρώτη επίσκεψη γ.γ. του ΝΑΤΟ σε βόρειες περιοχές του Αρκτικού Κύκλου στην 73χρονη ιστορία της Συμμαχίας.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου