Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ουκρανία: Ξεκίνησε η αντεπίθεση στον νότο – «Σπάσαμε την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας στη Χερσώνα»

 

Η Ουκρανία άρχισε την αναμενόμενη εδώ και καιρό αντεπίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η νότια στρατιωτική διοίκηση.

«Σήμερα αρχίσαμε επιθετικές ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Χερσώνας», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης Ναταλία Χουμενιούκ. Η Ουκρανία έκανε λόγο εδώ και δύο μήνες για μια αντεπίθεση που σχεδίαζε σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Η Χουμενιούκ είπε πως τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας στις νότιες γραμμές εφοδιασμού της Ρωσίας «έχουν αδιαμφισβήτητα αποδυναμώσει τον εχθρό» και πρόσθεσε πως τουλάχιστον δέκα ρωσικοί χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών χτυπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

 Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα επίθεση. «Κάθε στρατιωτική επιχείρηση χρειάζεται σιωπή», είπε και πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις στον νότο είναι «μάλλον ισχυρές» και έχουν ενισχυθεί στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου.

Η επιχειρησιακή ομάδα στην περιοχή της Νόβα Καχόβκα δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο λέγεται ότι ο ουκρανικός στρατός «έσπασε» την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας στην περιφέρεια της Χερσώνας, όπως μεταδίδει η ουκρανική Pravda.

 «Το 109ο σύνταγμα της λεγόμενης DPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ) αποσύρθηκε από τις θέσεις του στην περιφέρεια Χερσώνα και η ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις, που τους υποστήριζαν, έφυγαν από το πεδίο της μάχης», αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού. Στο παραπάνω βίντεο που δημοσίευσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να είναι ένας Ρώσος στρατιώτης του DPR, όπου δηλώνει ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις έσπασαν την πρώτη γραμμή άμυνας και χρησιμοποιούν άρματα μάχης, αεροσκάφη και πυροβολικό εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων».

Ωστόσο, η Ουκρανία δηλώνει ότι αποφεύγει να κάνει δηλώσεις σχετικά με τυχόν επιτυχίες στη διάρκεια της αντεπίθεσης, καθώς «το μέτωπο της μάχης είναι τεράστιο και οι εχθροί πολυάριθμοι».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου