Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ελληνοτουρκικά: Ποιοι πίεσαν τον Ερντογάν να αλλάξει ρότα το γεωτρύπανο

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ελληνοτουρκικά: Υπό την πίεση «διεθνών παραγόντων» (σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα), ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη φιέστα στο λιμάνι Τασούτσου/Σελεύκειας κατά τον χθεσινό απόπλου του 4ου ιδιόκτητου
 πλωτού γεωτρύπανου, δεν προχώρησε στις περιοχές που ανέμεναν (εμμονικά) ορισμένοι σε εκχωρηθέντα θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, ούτε και στην περιοχή του παραβατικού τουρκο-λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019, αλλά επέλεξε ως σημείο μιας πρώτης γεώτρησης την περιοχή/τοποθεσία Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζί Πασά, δηλαδή των τουρκικών ακτών της Αττάλειας, βόρεια της Κύπρου.

Ο «Ε.Τ.» και ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» είχαν θέσει την περιοχή μεταξύ της κατεχόμενης επαρχίας της Κερύνειας (γεωγραφικά) και των τουρκικών ακτών ως επικρατέστερη θαλάσσια ζώνη για γεώτρηση, η οποία στο παρελθόν είχε γίνει χώρος ερευνών από τα υδρογραφικά/ερευνητικά πλοία «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» και «Ορούτς Ρέις».

Συναντήσεις, επικοινωνίες

Μεταξύ των διεθνών παραγόντων ήταν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, που είχε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, στο περιθώριο της διευρυμένης Συνόδου του ASEAN (δηλαδή των κρατών της ΝΑ Ασίας), ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, που πρόσφατα (προ 5 ημερών ) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ (για πολλά διμερή θέματα), ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ (απευθείας με τον Ερντογάν), η ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Λιζ Τρας, ως και ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη/SACEUR, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, που επικοινώνησε τις τελευταίες δύο ημέρες με τον Ακάρ και τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ (άλλωστε γνωρίζονται καλά από τα νατοϊκά κανάλια τα τελευταία 5-6 χρόνια). Την ίδια στιγμή ο μεγαλοσύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας MIT, Xακάν Φιντάν, είχαν την τελευταία εβδομάδα επικοινωνία με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ, Τζεικ Σάλιβαν και Ουίλιαμ Μπερνς.

Προφανώς τα ανοικτά ζητήματα της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ επέδρασαν στη σχετικά πιο χαλαρή θέση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε χθες το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» ως «το σύμβολο του νέου οράματος της Tουρκίας στον τομέα της ενέργειας» λέγοντας ότι «τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας», ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα θέσει το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας στην υπηρεσία του έθνους τον επόμενο χρόνο.

«Στη δικαιοδοσία μας»

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

«Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Το σημείο που επιλέχθηκε είναι βόρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτός των αδειοδοτημένων οικοπέδων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περιοχή του πελάγους της Κιλικίας είχε προτείνει ο Χακάν Φιντάν και ο απερχόμενος αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, ενώ οι γνωστοί και λαλίστατοι απόστρατοι ναύαρχοι της «Γαλάζιας Πατρίδας» πρότειναν περιοχές ιδιαίτερα προκλητικές απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Από τον ωκεανογραφικό σταθμό της Αττάλειας εξεδόθη Navtex για δύο μήνες για το πλωτό γεωτρύπανο και τα 3 συνοδεύοντα ερευνητικά σκάφη «Xakan Ilhan», «Kutsi Ilhan» και «Μurat Ilhan». Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν πέταξε με το προεδρικό αεροπλάνο πάνω από το 4ο γεωτρύπανο.

Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ απειλών από Ακάρ

Αδιάκοποι λεονταρισμοί και εμπρηστικών λεκτικών απειλών συνέχεια κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη χθεσινή ομιλία του στο 13ο Συνέδριο των Τούρκων διπλωματών ανά τον κόσμο που πραγματοποιείται τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Αγκυρα, λίγες ώρες πριν τον απόπλου του ιδιόκτητου 4ου πλωτού υπερσύγχρονου γεωτρύπανου 7ης γενιάς από την περιοχή Τασουτσού/Σελεύκειας (απέναντι από την τουρκοκρατούμενη Καρπασία της Κύπρου).

Για τα ελληνικά ΜΜΕ

Συνεχίζοντας το κρεσέντο των αλλεπάλληλων ρητορικών προκλήσεων, ο Ακάρ υποστήριξε ότι «οι Ελληνες μιλάνε κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες», ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ «άλλη δουλειά δεν έχουν και από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολούνται με την Τουρκία. Νισάφι πια!». Σε αλαζονικό ύφος είπε ότι η Τουρκία έχει δίκιο και «εμείς είμαστε πολύ δυνατοί».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον μη πραγματοποιηθέντα 4ο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο κρατών που ήταν να λάβει χώρα στην Τουρκία και λόγω της έντασης στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μίνες δεν έγινε η συνάντηση. Ειρωνικά είπε ότι «ακόμα τους περιμένουμε!!». Ασφαλώς αναφέρθηκε στο «αγαπημένο του θέμα», ότι τα νησιά μας θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, ενώ αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά τον τουρκικό εναέριο χώρο!! Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία «δεν κάνει εκπτώσεις στα δικαιώματά της και ούτε δέχεται σφετερισμούς».

Για Θράκη

Αναφορικά με τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα χαρακτήρισε ως αντιδημοκρατική (!) τη συμπεριφορά των Ελλήνων κυβερνώντων επιμένοντας ότι η «η μειονότητα είναι τουρκική». Επέκρινε τη χώρα μας ότι «άρχισε κούρσα εξοπλισμών και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει απέναντι στη Τουρκία», ενώ επεσήμανε ότι κάποιοι απόστρατοι αξιωματικοί που βγαίνουν στην ελληνική τηλεόραση είναι κακά πληροφορημένοι και ωθούν με κηρύγματα υπέρ των εξοπλισμών. Αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν και ορισμένοι που είναι μετριοπαθείς και βλέπουν ότι δεν μπορεί η τάση με τους εξοπλισμούς να έχει αίσιο τέλος.

Σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, κατέληξε με ακόμα πιο προκλητική ειρωνική και μη διπλωματική αναφορά για το Καστελλόριζο και την απόσταση της Μεγίστης από το Κας της απέναντι τουρκικής ακτής λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των Στρατιωτικών Σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί. Μάλιστα, αναφερόμενος σε κάποιον Ελληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν, ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός, μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Απάντηση

Στις νέες, απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις του Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου, με σαφήνεια τόνισε ότι η χώρα μας δεν υποχωρεί ποτέ σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, ενώ πρότεινε να διεξαχθεί στο ακριτικό Καστελλόριζο «αγώνας Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών για την ειρήνη».

«Η άμυνα μιας χώρας είναι ευρείας εμβέλειας που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε χθες ο Ακάρ προσθέτοντας ότι «υπάρχει οικονομική ασφάλεια, υπάρχει πολιτιστική οικονομία και πολιτιστική ασφάλεια», στη 13η Διάσκεψη των ανά τον κόσμο Τούρκων πρέσβεων και γενικών προξένων. Απευθυνόμενος στους Τούρκους πρέσβεις, ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία στοχεύει να προστατεύσει τα σύνορά της από τρομοκρατικές οργανώσεις μέσω των διασυνοριακών της επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία και «δεν έχουμε συμφέρον να αφαιρέσουμε τμήματα γης από καμία χώρα»!

Υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες της Τουρκίας που υπέγραψε με τη Ρωσία, καθώς και με τις ΗΠΑ(επί Τραμπ) για την εξάλειψη των τρομοκρατών από τη Βόρεια Συρία, ο Ακάρ είπε: «Αν και έχουμε αναλάβει και εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις από την πλευρά μας, οι συνομιλητές μας απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους».

Για τα σιτηρά

Σχολιάζοντας τη συμφωνία-ορόσημο για την εξαγωγή σιτηρών με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, ο Ακάρ τόνισε ότι η Αγκυρα αναμένει πως η συμφωνία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, χωρίς διακοπές και προβλήματα. «Η τρέχουσα συμφωνία αφορά στην εξαγωγή σιτηρών από τα τρία λιμάνια της Ουκρανίας, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται και για κάποια ρωσικά λιμάνια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (μετά την ομιλία του) όσον αφορά στις σχέσεις με την Αθήνα, ο Ακάρ είπε ότι, παρά τις κινήσεις της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, η Αγκυρα εμμένει σε διάλογο και διαπραγμάτευση.

Ελληνοτουρκικά: Περιμένουν… την υπόσχεση Μπάιντεν

Οσον αφορά στο ΝΑΤΟ, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι η χώρα του εκπληρώνει πλήρως τα καθήκοντά της στο ΝΑΤΟ και αναμένει το ίδιο από την πανίσχυρη στρατιωτική συμμαχία των 30 κρατών-μελών. Ο Τούρκος υπουργός μίλησε επίσης για τη συμφωνία για τα F-16 BLOCK 70/72 με την Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι αναφορές που προέρχονται από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα προαπαιτούμενα που ζητήθηκαν από το Κογκρέσο ενδέχεται να τροποποιηθούν στη Γερουσία και ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει τον τελευταίο λόγο, ενώ έχει υποσχεθεί στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα παραλάβει τα αεροσκάφη. Με τη θέση Μπάιντεν είπε ότι συμφωνούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, ως και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Τέλος αποκάλυψε ότι την άλλη εβδομάδα μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον Τούρκοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ως και διπλωμάτες για τον επόμενο γύρο των συζητήσεων για τους αεροπορικούς εξοπλισμούς της Τουρκίας.

Ενιαία γραμμή για Ουκρανία

Στο μεταξύ -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα- ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι (SACΕUR-USEUCOM), επικοινώνησε προχθές με τον Ακάρ και τον στρατηγό Γιασάρ Γκιουρέλ (αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων) και τόνισε ότι προέχει η νατοϊκή συμμαχία να έχει ενιαία γραμμή και θέση απέναντι στη Ρωσία και στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να επικρατήσει «πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητικών σχέσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Για την τηλεφωνική επικοινωνία με τους Τούρκους ο στρατηγός Καβόλι ενημέρωσε τηλεφωνικά τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, που βρίσκεται στη Νορβηγία, καθώς και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγό ε.α. Λόιντ Οστιν, με τον οποίο συναντήθηκε στη Στουτγάρδη στην παράδοση-παραλαβή της Διοίκησης Αφρικής (AFRICOM) των ΗΠΑ.

«Εγγυήτρια της Κύπρου η Τουρκία»!

Δηλώσεις στο TGRT Haber σε απευθείας μετάδοση έκανε χθες ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία προκειμένου να παραστεί στους Αγώνες Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ικόνιο.

Υπάρχει όπως είπε μια ελληνική κυβέρνηση που θέλει να περικυκλώσει την Ανατολία και την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Η Τουρκία είναι η εγγυήτρια του νησιού της Κύπρου. Δεν μπορώ να σκεφτώ την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το νησί», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου