Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Θανάσης Δρούγος, Τα μηνύματα ΝΑΤΟ στο Ερντογάν,οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο Φόβος για την Ταϊβάν

 

Παρενέβη τελικά το ΝΑΤΟ στον Τούρκο πρόεδρο ώστε να αποφασίσει να στείλει το Τουρκικό Γεωτρύπανο εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων και μάλιστα πιο κοντά από όσο οι αναλυτές ανέμεναν και σχεδόν στις Τουρκικές παραλίες; Ο Διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής Θανάσης Δρούγος λέει ναι. 

Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ αλλά και φιλικών χωρών όπως η Ισπανία οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο να αναδιπλωθεί και να μην επιχειρήσει κάποια πρόκληση τόσο εναντίον της χώρας μας όσο και της Κύπρου

Προέχει η Ουκρανία όχι η Ελλάδα ήταν το σαφές μήνυμα του ΝΑΤΟ, μέσω διαφόρων stakeholder, στον Τούρκο πρόεδρο. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις τόσο στο Ουκρανικό μέτωπο αλλά και στο στενό της Ταϊβάν δεν επιτρέπουν μια νέα ανάφλεξη στην ανατολική Μεσόγειο. Πόσο μάλλον όταν η κατάσταση στο Κόσοβο δεν έχει εκτονωθεί ακόμα και είναι πολύ πιθανή μια νέα ανάφλεξη μέσα στον επόμενο μήνα. 

Παράλληλα η κατάσταση στο στενό της Ταιβάν δεν δείχνει να εκτονώνεται με την Κινεζική πλευρά να δηλώνει "Η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των ΗΠΑ, αλλά κινεζικό έδαφος" στο πολλοστό επεισόδιο της σινο-αμερικανικής διαμάχης από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στη νησιωτική χώρα η Νάνσι Πελόζι. 

▶ Πηγή: Ράδιο Θεσσαλονίκη 

https://www.rthess.gr

ΠΗΓΗ Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου