Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

ΓΙΑΤΙ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ Ρώσοι & Ουκρανοί με το πλήγμα στην αεροπορική βάση “Novofedorivka” στην Κριμαία;

 

Οι εκρήξεις που καταγράφηκαν χθες το μεσημέρι στη ρωσική αεροπορική βάση Novofedorivka στη χερσόνησο της Κριμαίας, αποτέλεσαν εκ των κεντρικών θεμάτων των ειδησεογραφικών δελτίων των ΜΜΕ. 

Ωστόσο, ένα 24ωρο μετά, δεν έχει διευκρινιστεί τι προκάλεσε τις φονικές εκρήξεις, ούτε υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τις συνέπειές τους. Όλα παραπέμπουν σε ένα μυστικό που αμφότεροι οι εμπόλεμοι, Ρώσοι και Ουκρανοί, έχουν λόγο να το προστατεύσουν…

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Οι Ρώσοι ανέφεραν ότι επρόκειτο περί ατυχήματος. Οι Ουκρανοί, μετά από την παρέλευση αρκετών ωρών αφωνίας, δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τα αίτια των εκρήξεων, επιχειρώντας να κρατήσουν αποστάσεις. Πολλοί θα παρατηρούσαν ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων πληγμάτων από την πλευρά του Κιέβου, στόχο θα είχε να προβάλλει εικόνα ουκρανικής ισχύος και ρωσικής τρωτότητας. Η εξίσωση εν προκειμένων, είναι όμως πολύ πιο περίπλοκη.

Το DP νωρίτερα δημοσίευσε την υποψία που διατυπώνεται ότι η βάση επλήγη με συγκεκριμένου τύπου ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους (Apsan, Grim-2, Grim-2, Hrim-2). Αναπτύχθηκαν κατά πληροφορίες με χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία και με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα ήταν λογικό οι Ουκρανοί να διαθέτουν έναν αριθμό πυραύλων του τύπου. Η εμβέλεια του συστήματος συμπίπτει “σατανικά” με την απόσταση των εγγύτερα στην Κριμαία αλλά υπό ουκρανικό έλεγχο εδαφών, ενώ το αποτέλεσμα των εκρήξεων όπως αποτυπώθηκε στα βίντεο τους καθιστά εξ ορισμού”βασικούς υπόπτους”.

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με το τι ακριβώς έπληξε τη βάση: Το ενδεχόμενο ατυχήματος που επικαλούνται οι Ρώσοι θα πρέπει λογικά να απορριφθεί, αφού βίντεο που κυκλοφορούν αποτυπώνουν τουλάχιστον δύο ταυτόχρονες εκρήξεις. Είναι λογικό να μην επιθυμούν να παραδεχθούν ότι δέχθηκαν τόσο σοβαρό πλήγμα διότι αυτό θα έπληττε την εικόνα τους και θα αξιοποιούνταν από τον μηχανισμό προπαγάνδας των αντιπάλων.

Ενώ αυτό μοιάζει προφανές, για ποιον ρόλο να μην ισχύει το ακριβώς αντίθετο για τους Ουκρανούς; Υπενθυμίζεται ότι η σημασία αλλά συνάμα και η στρατιωτική τρωτότητα της Κριμαίας αναδεικνύεται και από τη ρωσική αποτρεπτική ρητορική. Οι Ουκρανοί είχαν απειλήσει να πλήξουν τη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και οι Ρώσοι είχαν απαντήσει ότι εάν αυτό συμβεί, θα ισοπεδώσουν το Κίεβο…

Κατά συνέπεια, οι Ουκρανοί, ακόμα κι αν όντως ευθύνονται για ένα πλήγμα που μπορεί να μην έχει τη βαρύτητα του προαναφερθέντος, αλλά παραμένει εξαιρετικά σοβαρό (στάθμευαν μεταφορικά και μαχητικά αεροσκάφη – οι Ουκρανοί ισχυρίζονται εννιά συνολικά απώλειες αεροσκαφών), διά της μη ανάληψης της ευθύνης επιχειρούν να αποφύγουν τα ρωσικά αντίποινα. Ωστόσο, επειδή οι Ρώσοι γνωρίζουν λογικά επακριβώς τι έχει συμβεί, τα αντίποινα θα εκδηλωθούν και απλά μένει να αποδειχθεί το σημείο (ήταν το χθεσινοβραδινό στο Ντνιπροπετρόφκσ;).

Υπάρχει όμως άλλη μία, αθέατη διάσταση, που είναι όμως εξαιρετικής σημασίας. Εάν οι Ουκρανοί αποδεχθούν την πατρότητα του πλήγματος και αυτό εξαπολύθηκε από ουκρανικό έδαφος, τότε αυτό θα δώσει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό όπλο στους Ρώσους. Επί της ουσίας θα αποτελεί νομιμοποίηση του επιχειρήματος για το αναπόφευκτο της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων και της κατάληψη εδαφών στον ουκρανικό νότο.

Όπως έχει πολλάκις επισημανθεί από το DP, εκ των κορυφαίων στρατηγικών στόχων είναι και η μείωση της στρατιωτικής τρωτότητας της χερσονήσου της Κριμαίας. Οπότε, η δημιουργία μιας ρωσικά ελεγχόμενης ζώνης ασφαλείας, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την κατοχύρωση της ασφάλειας ενός γεωστρατηγικής εμβέλειας περιουσιακού στοιχείου, που εξασφαλίζει σε μεγάλο μέρος τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

 ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου