Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Αμπντουλ Χαμίντ Χαν: Στον κόλπο της Αττάλειας έως τον Οκτώβριο το τουρκικό γεωτρύπανο

 

Σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια από τις νότιες ακτές της Τουρκίας, θα αγκυροβολήσει του τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. 

Η περιοχή βρίσκεται υπό αδιαμφισβήτητη τουρκική δικαιοδοσία, γεγονός που σημαίνει ότι, ο Ερντογάν επέλεξε σε αυτή τη φάση να μην ρίξει λάδι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στον κόλπο της Αττάλειας έστειλε τελικά το Αμπντουλ Χαμίντ Χαν ο Ερντογάν για τους επόμενους 3 μήνες. Σε μια περιοχή δηλαδή τουρκικής δικαιοδοσίας, κατεβάζοντας έτσι το θερμόμετρο στις σχέσεις με Αθήνα και Λευκωσία.

«Και αυτή την φορά με την ευχή του Θεού θα ξεπροβοδίσουμε το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στην περιοχή Γιορουκλέρ 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζί Πασά», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Αθήνα αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στον διπλωματικό μαραθώνιο και τις πιέσεις των συμμάχων.

Το σημείο βρίσκεται στα όρια του κόλπου της Αττάλειας επιβεβαιώνοντας και το MEGA που με βάση τουρκική ΝΟΤΑΜ για μαζική μετακίνηση ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο της Αττάλειας είχε μεταδώσει τις εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών του προσδιόριζαν το σημείο ως την πιθανή περιοχή προορισμού του τουρκικού γεωτρύπανου.

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει την περιοχή προορισμού του Αμπντουλ Χαμίντ Χαν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου με την σχετική NAVTEX που εξέδωσε.

Νέες απειλές στον απόπλου

Ο «Σουλτάνος» δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Ελλάδα χωρίς όμως να αναφερθεί άμεσα σε αυτή αλλά σε χαρακτηρισμούς που τις έχουν αποδώσει κατά καιρούς τόσο ο ίδιος όσο και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του.

«Όταν αρχίσει τις εργασίες του το Αμπντουλ Χαμίντ Χαν πιθανότατα θα προκύψουν κάποιοι που θα επιχειρήσουν να κάνουν μαγκιές με πλάτες άλλων. Κι όσο δεν τους δίνουμε σημασία, δεν τους λαμβάνουμε υπ’ όψη το τέλος αυτών που γίνονται όλο και πιο κακομαθημένοι μια μέρα θα είναι να χτυπάνε το κεφάλι στον τοίχο και να συνέλθουν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακραίες απειλές για το Καστελόριζο

Λίγες ώρες νωρίτερα το… γεράκι της Άγκυρας κάνοντας ότι αστειεύεται με την φράση Έλληνα υπουργού, εκτόξευσε και πάλι απειλές για το Καστελόριζο.

«Κι ένας φίλος πρόσφατα ένας Έλληνας υπουργός είπε αν μπορούν ας έλθουν… Κι εμείς είπαμε μακάρι μια μέρα γιατί να μην γίνει κι αυτό. Γιατί όχι;», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Άμεση και αποφασιστική ήταν η απάντηση της Αθήνας.

«Νέες τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σαφείς κόκκινες γραμμές και αποφασιστικότητα. Συγκεχυμένα μηνύματα, όπως «τα έξι μίλια είναι η κόκκινη γραμμή μας», αποθρασύνουν την τουρκική επιθετικότητα», σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Ο σημερινός απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνας και οι απειλές για έρευνες αποτελούν μια νέα σημαντική κλιμάκωση από την τουρκική ηγεσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν με προσοχή την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας καθώς αυτός είναι απλά ο πρώτος σταθμός της αποστολής του.

Η Αθήνα βλέπει με θετική άποψη το γεγονός ότι ο Ερντογάν επέλεξε να στείλει το Αμπντουλ Χαμίντ Χαν στον κόλπο της Αττάλειας, ρίχνοντας έτσι το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του διπλωματικού μαραθώνιου της Ελλάδας, αλλά και αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η γειτονική χώρα από ΗΠΑ και Γερμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου