Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Εκτινάχθηκε σε ύψη ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας

 

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ανέβηκε σε περίπου 101 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό από το 1987 που άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε σε ρεκόρ, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, αμβλύνοντας ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ανέβηκε σε περίπου 101 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μεταδίδει το Bloomberg. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό από το 1987 που άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα. Οι εξαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για άνοδο 14,1%.

«Η ισχυρή ανάπτυξη των εξαγωγών συνεχίζει να βοηθά την οικονομία της Κίνας σε μια δύσκολη χρονιά, καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει υποτονική», δήλωσε ο Zhang Zhiwei, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. Η ισχυρή ανάπτυξη ενισχύει την εμπιστοσύνη στη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν, η οποία βοηθά στην αποτροπή των εκροών κεφαλαίων, είπε.

Οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 2,3%, σε σύγκριση με άνοδο 1% τον Ιούνιο. Αυτό ήταν χαμηλότερο από τη διάμεση εκτίμηση για αύξηση 4%, υποδηλώνοντας ασθενή εγχώρια ζήτηση. Οι εισερχόμενες αποστολές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, του φυσικού αερίου και του χαλκού, μειώθηκαν σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν.

Οι εξαγωγές ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, οι αυξανόμενες εξωτερικές αβεβαιότητες -συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του υψηλού πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες χώρες- υποδηλώνουν ότι η συνεισφορά τους στην οικονομία φέτος θα αποδυναμωθεί. Αυτό περιπλέκει την εικόνα για μια χώρα που βρίσκεται ήδη υπό τεράστια πίεση.

Η οικονομία της Κίνας συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούλιο από τα ξεσπάσματα και τους περιορισμούς του Covid, καθώς τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή και τα logistics μειώθηκαν περαιτέρω. Ωστόσο, η ανάκαμψη παρέμεινε εύθραυστη. Σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον περασμένο μήνα, οι αρχές δήλωσαν ότι η χώρα θα πρέπει να επιδιώξει «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, δημοσιεύοντας μια δήλωση που δεν αναφερόταν ρητά στον στόχο ανάπτυξης «γύρω στο 5,5%,» που πιστεύουν οι οικονομολόγοι. 

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου