Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ουκρανία αντεπιτίθεται – σημαντικά κέρδη στο μέτωπο

 

Αναδημοσιεύουμε ένα νήμα της Maria Drutska από το τουΐτερ, η οποία εργάζεται στον τομέα της Άμυνας της Ουκρανίας, και περιγράφει την θεαματική εξέλιξη της ουκρανικής αντεπίθεσης στο μέτωπο της Χερσώνας στο νότο και του Χαρκοβου ανατολικά.

φωτογραφία: Ο ουκρανικός στρατός στο απελευθερωμένο Κουπιάνσκ (πηγή)

Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη του Αυγούστου, η Ουκρανία στόχευε συστηματικά τις ρωσικές γραμμές τροφοδοσίας που βρίσκονται γύρω από τη Χερσώνα, στο Χάρκοβο, την Κριμαία, το Ντονμπας, και αλλού. Τα 80 χλμ. εμβέλειας των HIMARS, και άλλων όπλων, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γνωστοποιηθεί, επέτρεψαν χειρουργικά χτυπήματα. Ο ουκρανικός στρατός άρχισε να προαναγγέλλει μια αντεπίθεση στη Χερσώνα.

Οι Ρώσοι, βλέποντας τα χτυπήματα και τις προαναγγελίες, ενίσχυσε το μέτωπο της Χερσώνας με 30.000 στρατιώτες. Οι Ουκρανοί συνέχισαν να επιτίθενται στις γραμμές τροφοδοσίας και τις διόδους διαφυγής, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τη Ρωσία να εξασφαλίσει τις προμήθειες των στρατιωτών που προώθησε. 

Τέλη Αυγούστου/αρχές Σεπτεμβρίου, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι επίκειται η αντεπίθεση στην Χερσώνα, αλλά ότι δεν θα γνωστοποιήσει καμία πληροφορία για αυτήν. Φιλορώσοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν αμέσως αυτό το στοιχείο για να ισχυριστούν ότι η αντεπίθεση έχασε τη δυναμική της στις τρεις πρώτες μέρες της εξέλιξής της, ή ακόμα και απέτυχε.

Γύρω στις 3-4 Σεπτεμβρίου, φήμες άρχισαν να εμφανίζουν ότι η Ουκρανία έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο γύρω από το Χάρκοβο, αν και αυτό δεν αποτελούσε εξ αρχής έναν από τους στόχους της επιχείρησης. Ωστόσο, για την ασφάλεια της διεξαγωγής της, δεν διέρρευσαν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, αν και η πρόοδος στην περιοχή της Χερσώνας άρχισε να γίνεται εμφανής.  

Στις 5 Σεπτεμβρίου, έγινε εμφανές σε όλους ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας προχωρούσε με ταχείς ρυθμούς προς διάφορες κατευθύνσεις, και ότι ανακατέλαβαν την Μπαλακλία με μια αιφνιδιαστική επίθεση. [ ]

Στις 6 Σεπτεμβρίου, εικόνες της Μπαλακλία με ουκρανικές σημαίες άρχισαν να κάνουν το γύρο του διαδικτύου, και το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε και την απελευθέρωση αρκετών ακόμα οικισμών. Την ίδια στιγμή, φήμες άρχισαν να διασπείρονται ότι η αντεπίθεση της Χερσώνας ήταν σε πλήρη εξέλιξη, και ότι οι Ουκρανοί κινούνταν ακόμα πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν οι ίδιοι.

Από αναλύσεις και ανοιχτές αναφορές στο διαδίκτυο, η συζήτηση άρχισε να επικεντρώνεται στη μικρή πόλη του Κουπιάνσκ, που διαδραματίζει ρόλο κλειδί στις ρωσικές γραμμές τροφοδοσίας για το Ιζιούμ, την πόλη που οι Ρώσοι κατέχουν επί μήνες (σ.Α. σήμερα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν και το Ιζιουμ). Οι Ρώσοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, και προέβησαν σε απελπισμένες προσπάθειες για να ενισχύσουν την άμυνά τους.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, η απελευθέρωση της Μπαλακλία επιβεβαιώθηκε, μαζί με την σημαντική προώθηση του ουκρανικού στρατού γύρω και μέσα στην περιοχή της Χερσώνας, ενώ κατέστη σαφές ότι οι Ρώσοι δεν είναι σε θέση να φέρουν ενισχύσεις στο μέτωπο. Αναφορές για ρωσικές απώλειες 600 νεκρών και 1000 αιχμαλώτων άρχισαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Την ίδια στιγμή, ο ουκρανικός στρατός ανέπτυξε δυο άξονες για την απελευθέρωση του Κουπιάνσκ.

Στις 8/9 αναφορές για περαιτέρω πρόοδο σε όλα τα μέτωπα εμφανίστηκαν, μαζί με ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι εν τέλει ο στρατός της Ουκρανίας κατάφερε να απελευθερώσει το Κουπιάνσκ. Οι Ρώσοι έχασαν άλλους 650 στρατιώτες, και ο πανικός άρχισε να εξαπλώνεται στις γραμμές τους. Βίντεο έκαναν την εμφάνισή τους, που αποδείκνυαν ότι οι ενισχύσεις κατάφεραν να φτάσουν, αλλά εν τέλει αποδείχθηκαν πλαστά.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η απελευθέρωση του Κουπιάνσκ επιβεβαίωθηκε, και πλέον η έκταση που έχει λάβει η αντεπίθεση είναι μεγαλύτερη από εκείνην που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Έντονες μάχες πραγματοποιούνται γύρω από το Ιζιούμ, και το Λυμάν, ενώ κυκλοφορούν αναφορές και ιστορίες για μαζικές λιποταξίες από την πλευρά του Ρωσικού στρατού. Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανικός στρατός επελαύνει προς την Χερσώνα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εκρήξεις στην Μελιτόπολη, την Μαριούπολη, το Μπερντιάνσκ, και την Κριμαία, καθώς και άλλες πόλεις, που οφείλονται σε δραστηριότητα ανταρτών και του ουκρανικού στρατού. Οι Ρώσοι αδυνατούν να στείλουν ενισχύσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, τα όπλα τους δεν λειτουργούν, ενώ βίντεο που δείχνουν ότι παραδίδονται μαζικά κυκλοφορούν συνέχεια στο διαδίκτυο.

Η πραγματική έκταση που έχει λάβει η αντεπίθεση δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά φαίνεται ότι θα αποτελέσει το σημείο καμπής που θα αλλάξει την έκβαση του πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί πως ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο αφορά τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα, και από αυτά που ακούω η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τους Ρώσους.

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου