Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Καπόπουλος: Ερντογάν - Η αδιανόητη ήττα

 

Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για εσωτερική ή εξωτερική απειλή στην ακεραιότητα της χώρας ο Πρόεδρος μπορεί να αναβάλλει τις Εκλογές για ένα χρόνο και αν δεν έχει υπάρξει βελτίωση για έναν ακόμη χρόνο.

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Το 1950 ο Ινονού που κυβερνούσε την Τουρκία ως παντοδύναμος δικτάτορας κατανόησε ότι η σταθεροποίηση του κοσμικού κράτους που οικοδόμησε ο Κεμάλ προϋποθέτει την εναλλαγή στην εξουσία.

Ετσι οργάνωσε Εκλογές στις οποίες το κυβερνών Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τις έχασε με νικητή το Δημοκρατικό Κόμμα του Μεντερές.

Σήμερα ο Ερντογάν δεν θέλει ούτε μπορεί να υιοθετήσει την θεσμική υπευθυνότητα του Ινονού, καθώς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 με τις επιλογές του, έκαψε κάθε γέφυρα ομαλής εναλλαγής στην εξουσία.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει αν χάσει τις Εκλογές μια ομοβροντία δικαστικών διώξεων που θα ξεκινούν από την κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας και θα φθάνουν στον προκλητικό πλουτισμό του στενού οικογενειακού και πολιτικού του περιβάλλοντος.

Ο Ερντογάν δεν μπορεί λοιπόν να χάσει τις Εκλογές, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί και να τις κερδίσει.

Με την θητεία του Προέδρου και της Βουλής να λήγουν στο τέλος της Άνοιξης του 2023 για μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατούσε η άποψη ότι στην κατάλληλη στιγμή ο Ερντογάν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν η εσωτερική και η εξωτερική συγκυρία εξελιχθούν θετικά για αυτόν και ια το κυβερνών κόμμα που φέτος τον Νοέμβριο θα κλείσουν είκοσι χρόνια στην εξουσία.

Όμως ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν διαθέτει μόνον το προνόμιο επίσπευσης των εκλογών αλλά και την κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα δυνατότητα αναβολής της ψηφοφορίας.

Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για εσωτερική ή εξωτερική απειλή στην ακεραιότητα της χώρας ο Πρόεδρος μπορεί να αναβάλλει τις Εκλογές για ένα χρόνο και αν δεν έχει υπάρξει βελτίωση για έναν ακόμη χρόνο.

Με αλλά λόγια ο Ερντογάν στην χειρότερη των περιπτώσεων αν δεν έχει δηλαδή αντιστραφεί το πολιτικό κλίμα μπορεί νομότυπα να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία μέχρι το τέλος της Άνοιξης του 2025.

Με τα παραπάνω δεδομένα η κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει το άλλοθι που χρειάζεται για την αναβολή των Εκλογών.

Για να γίνει πιο αξιόπιστος ο Ερντογάν δεν θα περιορισθεί στην στοχοποίηση της χώρας μας αλλά θα αξιοποιήσει την συνολική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη αλλά και συνολικά ο πλανήτης λόγω του ντόμινο αποσταθεροποίησης που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την διετή αναβολή τι;

Η απάντηση στο ερώτημα δεν απασχολεί επί του παρόντος τον Ερντογάν που είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο αν προκύψουν προβλήματα με την αναβολή των Εκλογών.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ δημιούργησε ένοπλη πολιτοφυλακή η οποία αν χρειασθεί θα δώσει μάχη υπέρ βωμών και εστιών.

Ο κινέζος θεωρητικός του πολέμου Σουν Τζου γράφει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας στρατιωτικός ηγέτης είναι να χτίζει μια χρυσή γέφυρα για να υποχωρήσει ο ηττηθείς αντίπαλος.

Ούτε ο Ερντογάν μπορεί να αναζητήσει σήμερα Έξοδο Κινδύνου, ούτε η αντιπολίτευση θέλει και μπορεί να του την διασφαλίσει.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος)

ΠΗΓΗ https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου