Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Kίνηση-ματ κατά Άγκυρας: Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν για κοινές επιχειρήσεις έρευνας & διάσωσης στην οριοθετημένη ΑΟΖ

 

Στο διπλωματικό επίπεδο επικεντρώνεται η Ελλάδα απαντώντας στην ασταμάτητη επιθετική ρητορική της Τουρκίας. 

Το OPEN αποκάλυψε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος θα πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην οριοθετημένη ΑΟΖ, η οποία ενισχύει την συμφωνία των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα, διότι τέμνει την παράνομη τουρκολιβική ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαραντζιώτη, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, ετοιμάζονται να υπογράψουν τα επόμενα 24ωρα διμερή συμφωνία για τη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, σε συνέχεια της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Σούκρι στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο και έχει αναγνωριστεί επίσημα στον ΟΗΕ.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν οι δύο χώρες κάνουν ξεκάθαρο στην Άγκυρα, σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στον ΟΗΕ πως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο. Πλέον στην περιοχή του παράνομου μνημονίου οι ελληνικές αλλά και οι Αιγυπτιακές δυνάμεις θα έχουν μόνιμη παρουσία, θα ξάνουν ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις και όποτε απαιτηθεί θα συνδράμουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ελλάδα και Αίγυπτος δείχνουν έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κοινή τους βούληση για εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τον απόλυτο προσανατολισμό τους στα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.


ΠΗΓΗ https://directus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου