Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Σεργκέι Σοϊγκού: Κατηγορεί την Ουκρανία για «πυρηνική τρομοκρατία» στη Ζαπορίζια με όπλα από τη Δύση

 

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, o Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα (02.09.2022) πως ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αυξάνει τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής στην Ευρώπη.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε την Ουκρανία για «πυρηνική τρομοκρατία» και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου και της Δύσης, ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει βαρέα όπλα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

«Δεν έχουμε βαρέα όπλα στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού ή στις γύρω περιοχές. Ελπίζω πως η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα πεισθεί για αυτό», είπε ο Σεργκέι Σοϊγκου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Μάλιστα, αποστολή του ΔΟΑΕ έφθασε χθες, Πέμπτη, στον σταθμό προκειμένου να επιθεωρήσει τη λειτουργία του και να αποτιμήσει ενδεχόμενες ζημιές.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού επανέλαβε τη θέση της Μόσχας, η οποία επιμένει πως το Κίεβο θα φέρει την ευθύνη ενδεχόμενης κλιμάκωσης στην περιοχή, εν μέσω φόβων για ένα πυρηνικό δυστύχημα, όπως εκείνο του Τσερνόμπιλ.

Τόνισε παράλληλα, πως το Κίεβο «δημιουργεί μια πραγματική απειλή πυρηνικής καταστροφής» και χρησιμοποιεί «όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση» για να επιτεθεί εναντίον της περιοχής του σταθμού.

Είπε επίσης, πως η Ουκρανία εξαπέλυσε 120 βλήματα πυροβολικού και 16 επιθέσεις «καμικάζι» με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από πυρηνική τρομοκρατία» πρόσθεσε ο Σεργκέι Σοϊγκού και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «ενθαρρύνουν τέτοιες απερίσκεπτες ενέργειες».

Το Κίεβο επιρρίπτει την ευθύνη στη Μόσχα για τους βομβαρδισμούς και την κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για να προστατεύσει τις δυνάμεις της, μια κατηγορία που αρνείται η Ρωσία.

ΠΗΓΗ https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου