Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Bloomberg: Παιχνίδια Πούτιν με το φυσικό αέριο - Κάθε 1.000 ώρες θα το κλείνει για... συντήρηση - Ανοίγει πάλι το Σάββατο

 

Ο Πούτιν θα μπορεί να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα επικαλούμενος εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου.

Ανοίγει τη στρόφιγγα για το φυσικό αέριο ο Πούτιν καθώς όπως ανακοινώθηκε, οι ροές θα αρχίσουν εκ νέου αύριο Σάββατο μέσω του βασικού αγωγού προς την Ευρώπη, του Nord Stream, ενώ, την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει σχέδιο παρέμβασης στις αγορές ενέργειας που θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα.

Η ανακουφιστική αυτή απόφαση για αγορές, κυβερνήσεις και καταναλωτές, όπως σημειώνει το Bloomberg, κρύβει ωστόσο ένα στοιχείο που ερμηνεύεται ως "όπλο" στα χέρια του προέδρου της Ρωσίας.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ισχυρίζεται ότι η μόνη λειτουργική τουρμπίνα πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες, δηλαδή κάθε 42 ημέρες.

Φόβοι εκφράζονται ωστόσο, για ασυνέχειες στις ροές κατά τη διάρκεια του χειμώνα που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια. Αν και οι ροές θα επανεκκινήσουν αύριο, Σάββατο, όπως είχε προγραμματιστεί, η Gazprom ξεκαθαρίζει ότι θα κλείνει τον αγωγό επικαλούμενη εργασίες συντήρησης και πάντοτε θα επικρέμεται ως απειλή το ενδεχόμενο να μην επανεκκινεί η λειτουργία του.

 

Πώς αντέδρασαν οι αγορές

"Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου (futures) σημείωσαν βουτιά έως και 9,5%, αλλά αντιστάθμισαν ορισμένες από τις απώλειες καθώς οι επενδυτές επανεξέτασαν τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπής του αγωγού", επισημαίνει το διεθνές δίκτυο οικονομικών ειδήσεων.

Με βάση την ανακοίνωση της Gazprom περί ανάγκης συντήρησης της τουρμπίνας κάθε 1.000 ώρες ή περίπου 42 ημέρες λειτουργίας, ο αγωγός αναμένεται να ξανακλείσει στα μέσα Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου