Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Excalibur: Στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας το όπλο των ΗΠΑ που καταστρέφει με χειρουργική ακρίβεια

Το αμερικανικό υπερόπλο ακριβείας Excalibur φαίνεται ότι έχει προστεθεί στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg και τα οποία επιβεβαιώνουν τις αναφορές για έκτακτη προσθήκη του πυροβόλου όπλου στις διαθέσιμες επιλογές των ουκρανικών δυνάμεων.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα δαπανήσει 92 εκατ. δολάρια σε συμπληρωματικά κεφάλαια που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο «για την προμήθεια πυρομαχικών αντικατάστασης M982 Excalibur που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία για υποστήριξη της διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας», αναφέρει το έγγραφο με περασμένη ημερομηνία που ήρθε τώρα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ύπαρξη του όπλου στην Ουκρανία αποκαλύφθηκε επίσημα από το σχέδιο για την αναπλήρωση των προμηθειών. Παρόλο που είναι γνωστό ότι το όπλο σχεδιαζόταν να παραδοθεί στην Ουκρανία και έπειτα ότι βρισκόταν σε χρήση από τους Ουκρανούς, οι αξιωματούχοι έχουν αποφύγει να ενημερώσουν σχετικά, σημειώνει το πρακτορείο.

Το όπλο

Το Excalibur είναι ένα από τα πιο καταστροφικά βλήματα ακριβείας στον κόσμο, το οποίο είναι σε θέση να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις εχθρικές θέσεις, λόγω των ιδιαίτερων και προηγμένων τεχνολογικά χαρακτηριστικών του.

  • Συγκεκριμένα, καθοδηγείται από πληροφορίες μέσω GPS και έχει ακρίβεια μεταξύ 5 και 20 μέτρων.
  • Πρόκειται για βλήμα των 155 χλστ. με μέγιστη εμβέλεια 50 χλμ. 
  • Το Excalibur χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ιράκ το 2007 στη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα Αμπού Τζούρα και των συνεργατών του.
  • Η αποδεδειγμένη ακρίβεια του Excalibur επιτρέπει ένα αποτέλεσμα που μειώνει τον αριθμό των βολών που απαιτούνται ενώ παράλληλα μειώνει τις παράπλευρες ζημιές, σύμφωνα με τα έγγραφα του Στρατού.

Με βάση τις δυνατότητές του, το όπλο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για να καταστρέψει με χειρουργική ακρίβεια θέσεις και κέντρα διοίκησης και ελέγχου των Ρώσων καθώς τα στρατεύματα της Ουκρανίας συμμετέχουν σε μάχες από κοντινή απόσταση με τους εισβολείς στις ανατολικές περιοχές.

«Η προσθήκη 92 εκατ. δολαρίων στο Excalibur υπερδιπλασιάζει τον προϋπολογισμό του προγράμματος, προσθέτοντας περίπου 900 βλήματα», από 56,7 εκατ. δολάρια που ενέκρινε το Κογκρέσο αυτό το οικονομικό έτος, σύμφωνα με τον Mark Cancian, αναλυτή στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Μελετών.  

«Αυτό επιβεβαιώνει επίσης αυτό που υποπτευόταν εδώ και καιρό, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν αυτό το προηγμένο όπλο στην Ουκρανία», συνέχισε ο Cancian.

Εκτός από το Excalibur, τα έγγραφα του αναφέρουν επίσης προμήθειες για όπλα που ήταν γνωστό πως χρησιμοποιούνται στην Ουκρανίας, όπως συμβατικά βλήματα πυροβολικού των 155 mm, αντιαεροπορικά βλήματα Javelin και Stinger, το πυραυλικό σύστημα HIMARS και το σύστημα Guided Multiple Launch Rocket System. , ή οι πύραυλοι GMLRS.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΠΗΓΗ  naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου