Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

“Χιουμοριστική” οπτική – διάσταση του ρεπορτάζ για το… τουρκικό UAV TB2 BAYRAKTAR

H Τουρκία απειλεί… Η Ελλάδα περί άλλων τυρβάζει; Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε φτάσει στο σημείο να δημιουργούμε είτε/και να αναπαράγουμε με τη μέγιστη ευκολία πληροφορίες που βγάζουν μέχρι και γέλιο, κατά κυριολεξία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια εξαπολύσει έναν “υβριδικό πόλεμο” εναντίον μας.

Πρόκειται για μία ζοφερή στην ουσία της πραγματικότητα, από όποια πλευρά κι αν εξεταστεί. Ας έρθουμε όμως στο προκείμενο. Το σχόλιο αφορά φυσικά στο δημοσίευμα του DP σχετικά με την οργισμένη διάψευση του ΥΠΕΘΑ για τηλεοπτικό ρεπορτάζ που ήθελε την αποστολή στην Ελλάδα, τμημάτων καταρριφθέντος στη Λιβύη, μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB 2, για τα περαιτέρω.

Στην υπόθεση φέρονται να ενεπλάκησαν και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι, πάντα κατά το ρεπορτάζ, αφού μελέτησαν τα συστήματα του τουρκικού UAV συντέλεσαν αποφασιστικά στο να δημιουργηθεί το… “ειδικών προδιαγραφών” σύστημα anti-drone που τελικά φέρεται -καθότι επίσημη επιβεβαίωση δεν έχει ακόμα υπάρξει- αποκτήθηκε από τη χώρα μας.

Κατά το ρεπορτάζ επίσης, τα τμήματα του ΤΒ 2 μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με αλιευτικό σκάφος (ψαροκάικο), το οποίο μάλιστα… ίσως και να συνοδευόταν από ελληνικό υποβρύχιο Type 214 (υπήρχαν και στοιχεία και για τον τύπο υ/β… λες και τέτοια αποστολή δεν μπορούσε να διεκπεραιώσει κάποιο παλαιότερου τύπου).

Μετά από όλα αυτά, σε ένα μόνο συμπέρασμα μπορούμε να προκύψει: Τους Τούρκους τους έχουμε ήδη κατατροπώσει. Τους έχουμε στο χέρι! Ίσως επειδή κινδυνεύει η ζωή τους… από τα γέλια. Όχι πως τα ρεπορτάζ στα τουρκικά ΜΜΕ διεκδικούν δάφνες σοβαρότητας. Είναι γελοία και παραπλανητικά, αλλά με συγκεκριμένη – υπαγορευμένη στόχευση: Να πείσουν ότι η Ελλάδα συνιστά απειλή για την Τουρκία, οπότε η Άγκυρα κάτι πρέπει να κάνει για αυτό…

Επανερχόμαστε στα του οίκου μας. Οι “Ισραηλινοί ειδικοί” που εξέτασαν το τουρκικό UAV, άνοιξαν με προσοχή… τις ψαροκασέλες όπου συσκευάστηκαν τα… άκρως απόρρητα και μοναδικής τεχνολογίας τμήματα του και παρά την ανυπόφορη μυρωδιά ψαρίλας, τα εξέτασαν με θρησκευτική ευλάβεια, για να αποκαλύψουν τα τρομερά μυστικά που έκρυβαν… στον πάτο τους.

Τώρα να ασχοληθούμε με το ότι το Ισραήλ είναι χώρα – πρωτοπόρος στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα γενικά, χρησιμοποιώντας τα πρώτα σε πολεμικές συγκρούσεις τη δεκαετία του 1980, κρίνεται ως  άσχετο με την υπόθεση; Στον δε ηλεκτρονικό πόλεμο είναι ίσως οι κορυφαίοι στον κόσμο. Οι Ισραηλινοί ειδικοί ΔΕΝ χρειάζεται να εξετάσουν το Bayraktar και την “απόρρητη” τεχνολογία του “εγκεφάλου” -πάντα κατά το ρεπορτάζ-για να το αντιμετωπίσουν.

Μαζί με τα μη επανδρωμένα συστήματα, οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει σαφώς ανώτερα συστήματα καθοδήγησης και ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραυλικών συστημάτων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το να αδρανοποιήσουν ή να καταρρίψουν αεροσκάφη σαν το Bayraktar τους είναι μάλλον εύκολο…

Λέτε να περίμεναν την Ελλάδα να τους παραδώσει απάρτια του τεχνολογικά πιο προηγμένου (βλ. ευφυώς διαφημισμένου από την Τουρκία) μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον κόσμο… Του Bayraktar TB 2! Για να αποκτήσουν… επιτέλους πρόσβαση στα συστήματά του και μέσω αυτής, πολύτιμη γνώση για την καινοτόμο τουρκική τεχνολογία!

Αγαπητοί, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μάλλον ζούμε σε έναν δικό μας κόσμο μαγικό, τον οποίο φτιάξαμε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας! Κι αυτά τα “μέτρα” ας μην τα αναλύσουμε καλύτερα…. διότι είτε σε όρους ποσοτικούς είτε ποιοτικούς, θα πρέπει να βάλουμε ομαδικά, είτε τα γέλια είτε τα κλάματα.

Σχετικά με τις ενέργειες των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας, όσο κι αν έχουν παρουσιαστεί ουσιώδεις βελτιώσεις, η ουσία και πηγή του προβλήματος, παραμένει ολόιδια… Όσο δεν αποφασίζουμε την κατάρριψη των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ τη διεθνή νομοθεσία, αμέσως μετά την είσοδό τους εντός του FIR Αθηνών, χωρίς κατατεθειμένα σχέδια πτήσης, τόσο θα τροφοδοτείται η τουρκική επιθετικότητα και μάλιστα κύρια διά της αξιοποίησης των φθηνών, έναντι των επανδρωμένων μαχητικών, UAV!

Η Αθήνα αρνήθηκε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στις πτήσεις από και προς τη Λιβύη πριν από τρία σχεδόν χρόνια, επιτρέποντας έμμεσα έτσι στην Τουρκία να μεταφέρει μισθοφόρους και υλικό στη χώρα. Κατόπιν εορτής αποδείχθηκε ότι το ίδιο έκαναν και οι ΗΠΑ με την “Ευρωπαϊκή Ένωση”, μέχρι που έφτασε στο σημείο ο Γάλλος πρόεδρος να χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ “εγκεφαλικά νεκρό”.

Από τότε η καθημερινή παρουσία των τουρκικών UAV εντός του FΙR Αθηνών σε διεθνή και ελληνικό εναέριο χώρο, αυξήθηκε κατακόρυφα. Αρχικά η ελληνική πλευρά με επικοινωνιακά τρικ προσπάθησε να υποβαθμίζει το πρόβλημα και να αμβλύνει τις εντυπώσεις. “Ενεργοποίησε” έτσι την αεράμυνά της, λες και την έχουμε… εν υπνώσει, προκαλώντας τους απέναντι να συνεχίσουν ακάθεκτοι αλλά και να εντείνουν τις εισβολές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους στο FIR Αθηνών, με πτήσεις και πάνω από ελληνικά νησιά.

Τότε η ελληνική πλευρά αποφάσισε να λάβει… “δραστικά μέτρα”. Διαρρέει πως αγόρασε συστήματα anti-drone για τα τουρκικά UAV, που όμως δεν είναι drone και συστήματα παρεμβολής των συστημάτων καθοδήγησης. Και αυτά όμως τα συστήματα, ή η γνωστοποίηση της κατοχής τους μέσω των “διαρροών”, δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Τα τουρκικά UAV εξακολουθούν να “κόβουν βόλτες” εντός του FIR Αθηνών, όποτε και όπου θέλουν. Αν μας “την πέσετε” παλιότουρκοι θα δείτε…

Άλλο ένα ελληνικό “παραμύθι χωρίς δράκο” λοιπόν, λαμβάνει τέλος. Όχι πως δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη τέτοιων συστημάτων, άρα και η προμήθειά τους. Το αντίθετο… Απλά όταν τα διαθέτεις, πρώτον είναι συζητήσιμο υπό ποίους όρους το κοινοποιείς στον αντίπαλο (σ.σ. προϋποτίθεται εδώ ότι αποκλειστικός γνώμονας για τη λήψη τέτοιας απόφασης είναι το πρόβλημα εθνικής ασφάλειας) και δεύτερον τα χρησιμοποιείς μόνο σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων.

Αν η ύπαρξη και οι δυνατότητές τους αποκαλυφθούν νωρίτερα, για ευνόητους λόγους καθίστανται πολύ λιγότερο χρήσιμα όταν χρειαστούν πραγματικά. Εκτός κι αν αποφασίσεις να τα χρησιμοποιήσεις αιφνιδιαστικά για να στείλεις σαφές μήνυμα στον αντίπαλο. Πρέπει να είσαι όμως έτοιμος να απαντήσεις “be my guest” εάν ο αντίπαλος σε απειλήσει με “δραστικά μέτρα” εάν π.χ. χάσει εξαιτίας σου άλλο ένα UAV. Και να είσαι πανέτοιμος να υλοποιήσεις την απειλή σου.

Είναι γνωστό σε όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, ότι η απόδοση μιας επένδυσης είναι ευθέως ανάλογη με το ρίσκο που έχεις αποφασίσει να αναλάβεις. Κανείς δε ζητά ούτε να συμπεριφέρεσαι σαν παλαβός, διακινδυνεύοντας διαρκώς πόλεμο (αν και τέτοια συμπεριφορά όταν είναι πειστική ενίοτε γεννά αποτροπή εφόσον ο αντίπαλος θεωρείται ορθολογιστής), ούτε να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις παθητικά (διότι ο αντίπαλος το “διαβάζει” και κάνει ανεμπόδιστος ό,τι θέλει, έχοντας πειστεί ότι δεν θα υποστεί κόστος, συνεπεία της συμπεριφοράς του).

Και σε αυτή την περίπτωση, όλα είναι αποχρώσεις του γκρίζου, δεν είναι ούτε μαύρο ούτε άσπρο… Να μιλήσουμε τώρα για “αντιστάθμιση κινδύνου” (hedging) σε σχέση με το επίπεδο ρίσκου που επιλέγεις να αναλάβεις και με εφαρμογή στο επιχειρησιακό πρόβλημα που εξετάζουμε σήμερα; Μάλλον θα πηγαίναμε σε πολύ βαθειά νερά. Εδώ εμείς συνήθως συζητάμε “την αλφαβήτα“…

Μετά από όλα αυτά καταλήγουμε στο πασιφανές. Αν η Ελλάδα δεν πάρει την απόφαση να εφαρμόσει το διεθνές νομικό πλαίσιο και να καταρρίπτει χωρίς δεύτερη προειδοποίηση τα τουρκικά UAV που εισέρχονται χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών, θα συνεχίσει να διαπιστώνει πανομοιότυπη τουρκική συμπεριφορά. Οι τραγελαφικές καταστάσεις θα επανεμφανίζονται.

Ο λόγος είναι απλός: Οι Τούρκοι ορθώς θα αντιλαμβάνονται πως μπορούν  ανεμπόδιστοι επί της ουσίας να εξακολουθήσουν να συντηρούν διά των UAV, τον εναντίον μας καθημερινό ψυχολογικό πόλεμο. Μεταξύ πολλών άλλων. Το δε ΝΑΤΟ από την πλευρά του θα συνεχίσει να “νίπτει τας χείρας του”, επιμένοντας στην πολιτική της μη εμπλοκής -επί της ουσίας- και των ίσων αποστάσεων, καλώντας τις δυο πλευρές να λύσουν τα προβλήματα με διάλογο.

Ένας διάλογος που θα νομιμοποιεί την αμφισβήτηση όσων για τους άλλους θεωρούνται δεδομένα! Ακόμα και για ζητήματα “σκληρής” κυριαρχίας. Εφόσον μας βρίσκουν “μπόσικους”, τι τους κοστίζει άραγε να μας βάλουν να συζητήσουμε ακόμα κι αυτά;

Αυτό που γίνεται στο χώρο του Αιγαίου δεν γίνεται σε καμία σοβαρή χώρα στον κόσμο. Η Ελλάδα δεν έχει παρά να αποφασίσει να ενεργήσει ως τέτοια, θέτοντας προ των ευθυνών τους εχθρούς, εταίρους και συμμάχους, εντός ή εκτός εισαγωγικών και φυσικά αποτρέποντας ρεπορτάζ σαν αυτό που προκάλεσε το μένος του ΥΠΕΘΑ. Διότι στου δημοσιογράφους τις πληροφορίες κάποιος τις δίνει πάντα…

 ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου