Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ – Τα ονόματα που ακούγονται

Ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός, σε μια εποχή που η θέση του γενικού γραμματέα έχει αποκτήσει εκ νέου μεγάλο κύρος

Στο δρόμο προς την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ (έως την προσεχή άνοιξη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους) οδεύει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, μιας και η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ λήγει τον Οκτώβριο του 2023, μετά από τρεις παρατάσεις και συνολικά μία δεκαετία στο αξίωμα.

Καθώς οι συζητήσεις περί διαδοχής πληθαίνουν στις Βρυξέλλες, τα σενάρια στον διεθνή Τύπο για τα ονόματα των υποψηφίων φουντώνουν.

Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη και ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός, σε μια εποχή που η θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ έχει αποκτήσει εκ νέου μεγάλο κύρος λόγω των εντεινόμενων κρίσεων, όπως στην Ουκρανία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο όπου η Συμμαχία καλείται να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο.

Οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από ΝΑΤΟϊκές πηγές, μέχρι στιγμής  τα ονόματα που ακούγονται έντονα είναι:

  • του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι,
  • του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε,
  • της αντιπροέδρου του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ,
  • του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας,
  • της Εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλας,
  • της προέδρου της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα,
  • της πρώην προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάνοβιτς, και
  • του Ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποκλείονται και άλλοι… μνηστήρες-έκπληξη, από χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.

Την ίδια στιγμή φημολογείται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιθυμεί να παρατείνει ακόμα περισσότερο την ήδη μακρά θητεία του, μέχρι το 2024. Ωστόσο αυτό το σενάριο συναντά σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των χωρών-μελών, με προεξάρχουσα τη Γαλλία.

Η διαδικασία

Οι εσωτερικές διαδικασίες προβλέπουν ότι λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του εκάστοτε γενικού γραμματέα, το Συμβούλιο των 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ξεκινά μια σειρά διαβουλεύσεων σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, υπό το συντονισμό και την προεδρία του πρύτανη του Σώματος (την ιδιαιτέρως σημαντική αυτή θέση σήμερα κατέχει η Ελλάδα).

Μέχρι να βρεθεί αυτός ή αυτή που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων, το παρασκήνιο είθισται να είναι έντονο, με συνεχείς επαφές ανάμεσα στις πρωτεύουσες των σημαντικότερων συμμάχων – ο πρώτος ρόλος να ανήκει στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ pontosnews 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου