Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκικά παιχνίδια στην κυπριακή ΑΟΖ – Το σχέδιο της Άγκυρας για το οικόπεδο 6

 

οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας και με νέες δηλώσεις δείχνουν πόσο αδίστακτα αδηφάγοι είναι. Χθες, ο Υπουργός ενέργειας τη Τουρκίας Φατίχ Ντομέζ, αναφέρθηκε στο οικόπεδο 6 που ανήκει στην Κυπριακή ΑΟΖ και προκλητικά απαίτησε να πάρει και η Τουρκία μέρισμα από αυτό.

Εκτός ελέγχου συνεχίζουν να είναι Tούρκοι αξιωματούχοι, ΜΜΕ αλλά και αναλυτές στην Άγκυρα, οι οποίοι στοχοποιούν και πάλι την Ελλάδα.

Μετά τα απανωτά «χαστούκια» που δέχεται η Τουρκία για τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις απειλές κατά της Ελλάδας, τουρκικά ΜΜΕ και αναλυτές προχώρησαν σε νέες προκλήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου σε Καστελόριζο, Κάρπαθο, Ρω και Γαύδο, αντιμετωπίστηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ ως πρόκληση.

Στοχοποιούν την Κρήτη

Την ίδια ώρα τούρκοι αναλυτές στοχοποιούν την Κρήτη αναφέροντας ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη θα δημιουργήσει προβλήματα», σημειώνοντας μάλιστα  ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, η Ελλάδα θα έχει καταπατήσει τα δικαιώματα της Λιβύης.

Ζητούν μερίδιο από το οικόπεδο 6

Εξάλλου, τα νέα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στο οικόπεδο 6 της Κύπρου, φαίνεται πως άνοιξαν την όρεξη του Ερντογάν.

Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της ‘’ΤΔΒΚ’’ όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών μας, έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα. Το 6ο οικόπεδο είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αλλά θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά» τόνισε προκλητικά για να προσθέσει.

» Όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος» ανέφερε .

Μετά τις ανακοινώσεις του Ντονμέζ και μόλις έκλεισαν οι κάμερες, ρωτήθηκε για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Είπε μεταξύ άλλων ότι οι ενέργειες και οι έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία θεωρεί ιδιοκτησία της, θα ενταθούν ενώ ως το τεμάχιο 6 και το νέο κοίτασμα που βρήκε η Κύπρος, τόνισε πως είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας ωστόσο κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει και να παραβλέπει ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι αλλά υπάρχουν και οι Τουρκοκύπριοι  οι οποίοι οφείλουν να έχουν μερίδιο ευθύνης από αυτή την ανακάλυψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου