Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Αριστείδης Στεργιάδης: «Η ανάκριση του Αρμοστή της Σμύρνης» – Το νέο έργο του Ευάγγελου Μαυρουδή - Το έργο αφιερώνεται στον Κώστα Κουτσομύτη

Καρατάσι. Άποψη του όμορφου παραλιακού προαστίου της Σμύρνης το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)

Ήταν Φεβρουάριος του 1923, όταν ομάδα της Οργάνωσης «Μικρασιατική Άμυνα» συνέλαβε μυστικά στο Παρίσι τον πρώην Ύπατο Αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη. Τον οδήγησαν σε μια αποθήκη κρυστάλλων των Σεβρών για να τον ανακρίνουν.

Με την ανάκρισή του αμφιλεγόμενου αξιωματούχου, που για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής γνώμης ήταν προδότης, καταπιάνεται στο νέο του έργο ο γιατρός και συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής.

Η ανάκριση του Αρμοστή της Σμύρνης κυκλοφόρησε χθες από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ο συγγραφέας αφιερώνει το έργο στον Κώστα Κουτσομύτη καθώς η ιδέα προέκυψε το 2012 από συζητήσεις τους για ανάλογη τηλεταινία.

«Παρά τη θεατρική μορφή και τη σκηνική του οικονομία (πρωταγωνιστούν έξι πρόσωπα που ερμηνεύονται από τέσσερις ηθοποιούς) Η ανάκριση του Αρμοστή της Σμύρνης είναι απόλυτα ντοκουμενταρισμένη. Στις αναλυτικές Σημειώσεις του Παραρτήματος (κατά τη συνήθη μέθοδο του συγγραφέα) αποδεικνύεται των λόγων το αληθές. Στις Σημειώσεις περιλαμβάνονται στοιχεία από τα Αρχεία των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας, του Αρχείου ΓΕΣ της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, του Αρχείου Χρυσοστόμου Σμύρνης και του Αρχείου Στεργιάδη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Περιέχονται γραπτές μαρτυρίες των Σ. Γονατά, Π. Γουναράκη, Α. Διομήδη, Α. Μαζαράκη-Αινιάν, Ι. Μεταξά, Α. Παπούλα, Λ. Παρασκευόπουλου, Ν. Πλαστήρα, Ν. Πολίτη, Μ. Ροδά, Τζ. Χόρτον, Χρυσόστομου Σμύρνης», αναφέρεται στο σημείωμα που συνοδεύει το έργο.

Η βιβλιογραφία περιλαμβάνει κείμενα και ιστορικά συγγράμματα των Η. Βενέζη, Κ. Βλάσση, Γ. Δάφνη, Μ. Καρέλλη, Π. Καψή, Μ. Λιουέλιν-Σμιθ, Κ. Πολίτη, Χ. Σολομωνίδη, Β. Σολομωνίδου.

Το εξώφυλλο του βιβλίου


  • Ανάπτυγμα του εξώφυλλου, σχεδιασμένο από την Ξένια Τρύφων με βάση τον πίνακα «Οι όμηροι» του Leonidha Bullgari (ακρυλικό, 150Χ100 εκ, 1997) από τη συλλογή του συγγραφέα «Ο τελευταίος ιεράρχης».

ΠΗΓΗ pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου