Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

16 απαντήσεις γιατί πρέπει να νικήσει η Ουκρανία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να σταματήσει τον γενοκτονικό και βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας πριν ο φασισμός και η επιθετικότητα της τελευταίας εξαπλωθούν και αντιγραφούν από άλλα έθνη (Κίνα, Τουρκία κ.ά.).

Ο υπογράφων παρουσιάζει δεκαέξι λόγους αναφορικά με το γιατί ο κόσμος χρειάζεται μία ουκρανική νίκη κατά του αναθεωρητικού καθεστώτος του εκκεντρικού Ρώσου δικτάτορα.

1.Να σταματήσει η θηριωδία. Η ρωσική κατοχή είναι γενοκτονική. Οπου οι Ουκρανοί ανακτούν εδάφη (Χερσώνα, Χάρκοβο κ.ά.), σώζουν ζωές και αποκαθιστούν την αρχή ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να μη βασανίζονται, να μην απελαύνονται και να μη δολοφονούνται.

2.Να διαφυλαχθεί η διεθνής έννομη τάξη. Η βάση της είναι ότι μια χώρα δεν μπορεί να εισβάλει σε μια άλλη και να προσαρτήσει το έδαφός της, όπως επιδιώκει να κάνει η Ρωσία. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας είναι προφανώς παράνομος, αλλά η έννομη τάξη πρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

3.Για να τελειώσει μια εποχή αυτοκρατορίας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος πόλεμος που έγινε με την αποικιακή λογική και το σημείο καμπής επιτυγχάνεται μόνο αν η Ρωσία χάσει.

4.Να υπερασπιστεί το ειρηνευτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πόλεμος της Ρωσίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά ενάντια στην ευρύτερη ιδέα ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να συνεργαστούν ειρηνικά. Εάν επικρατήσει η αυτοκρατορία, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτυγχάνει.

5.Να δοθεί μία ευκαιρία στο κράτος δικαίου στη Ρωσία. Οσο η Ρωσία διεξάγει αυτοκρατορικούς πολέμους, είναι παγιδευμένη στην κατασταλτική εσωτερική πολιτική. Οι επόμενες γενιές Ρώσων θα μπορούσαν να ζήσουν καλύτερες και πιο ελεύθερες ζωές, αλλά μόνο αν η Ρωσία χάσει αυτόν τον πόλεμο.

6. Να αποδυναμώσει το κύρος των τυράννων. Σε αυτόν τον αιώνα, η τάση ήταν προς τον αυταρχισμό, με τον πουτινισμό ως δύναμη και πρότυπο. Η ήττα της από μια δημοκρατία αντιστρέφει αυτή την τάση. Ο φασισμός έχει να κάνει με τη δύναμη και απαξιώνεται από την ήττα.

7.Να μας θυμίζει ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα. Οι Ουκρανοί έχουν εσωτερικεύσει την ιδέα ότι επιλέγουν τους ηγέτες τους. Παίρνοντας ρίσκα για να προστατεύσουν τη δημοκρατία τους, μας υπενθυμίζουν ότι όλοι πρέπει να ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τη δική μας.

8.Να άρει την απειλή μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη. Για δεκαετίες, μια αντιπαράθεση με την ΕΣΣΔ και μετά τη Ρωσία ήταν το σενάριο για περιφερειακό πόλεμο. Μία νίκη της Ουκρανίας καταργεί αυτό το σενάριο καθιστώντας μια άλλη ρωσική επίθεση απίθανη.

9.Να άρει την απειλή μεγάλου πολέμου στην Ασία. Τα τελευταία χρόνια, μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν ήταν το κύριο σενάριο για έναν παγκόσμιο πόλεμο. Μία ουκρανική νίκη διδάσκει στο Πεκίνο ότι μια τέτοια επιθετική επιχείρηση είναι δαπανηρή και πιθανόν να αποτύχει.

10.Να αποτραπεί η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Η Ουκρανία εγκατέλειψε το 1994 τα πυρηνικά της όπλα. Στη συνέχεια εισέβαλε η Ρωσία, μια πυρηνική δύναμη. Εάν η Ουκρανία χάσει, οι χώρες που μπορούν να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα θα αισθανθούν ότι πρέπει να το κάνουν για να προστατευθούν.

11.Να μειωθεί ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου. Μία νίκη της Ουκρανίας καθιστά λιγότερο πιθανά δύο μεγάλα σενάρια πολέμου που αφορούν πυρηνικές δυνάμεις και λειτουργεί κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων γενικά. Τίποτα δεν θα μείωνε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου περισσότερο από μία νίκη της Ουκρανίας.

12.Να αποτρέψει μελλοντικούς πολέμους πόρων. Πέρα από το ότι είναι σταθερός δράστης εγκλημάτων πολέμου, ο μισθοφορικός όμιλος Wagner της Ρωσίας αρπάζει ορυκτούς πόρους με βία από όπου μπορεί. Γι’ αυτό πολεμά στο Μπαχμούτ.

13.Να εγγυηθούν τις προμήθειες τροφίμων και να αποτρέψουν τη μελλοντική πείνα. Η Ουκρανία τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του κόσμου. Η Ρωσία απειλεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον επισιτισμό ως όπλο. Οπως είπε ένας Ρώσος προπαγανδιστής, «η πείνα είναι η μόνη μας ελπίδα».

14.Να επιταχυνθεί η στροφή από τα ορυκτά καύσιμα. Ο Πούτιν δείχνει την απειλή που αποτελεί για το μέλλον η ολιγαρχία των υδρογονανθράκων. Ο οπλισμός του σε προμήθειες ενέργειας έχει επιταχύνει τη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό θα συνεχιστεί, εάν η Ρωσία χάσει.

15.Να επιβεβαιώσει την αξία της ελευθερίας. Παρόλο που έχουν κάθε λόγο να ορίζουν την ελευθερία ως ενάντια σε κάτι -τη ρωσική κατοχή-, οι Ουκρανοί μας υπενθυμίζουν ότι η ελευθερία είναι στην πραγματικότητα για κάτι, το δικαίωμα να είναι οι άνθρωποι που θέλουν να είναι, και στο μέλλον μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση.

16.Να εμπεδωθεί η ασφάλεια της Ευρώπης μέσω της Ατλαντικής Συμμαχίας με την Ουκρανία ως κράτος-μέλος του Ευρωατλαντικού Συμφώνου.

Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της καταπολέμησης των γενοκτονιών, μαζικών εγκλημάτων και άλλων ειδεχθών πράξεων. Αλλά κάθε ένα από αυτά τα δεκαέξι σημεία είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κάθε ένα παρουσιάζει το είδος της ευκαιρίας που επιθυμούν γενιές σχεδιαστών πολιτικής αλλά σχεδόν ποτέ δεν έχουν. Εχουν γίνει πολλά, δεν έχουμε δει και αδράξει ακόμα τη στιγμή.

Αυτή είναι μια συγκυρία που γίνεται μια φορά στη ζωή και δεν πρέπει να χαθεί. Οι Ουκρανοί μας έδωσαν την ευκαιρία να ανατρέψουμε αυτόν τον αιώνα, μια ευκαιρία για ελευθερία και ασφάλεια που δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε με τις δικές μας προσπάθειες, ανεξάρτητα από το ποιοι τυχαίνει να είμαστε. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν κατά των Ρώσων.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου